saaristokatu-k009(1)-edit
  Pauliina Ahonen • 07.03.2023

Kotimaanmatkailua ja
viiden tähden leirintäalue-elämää

Kotimaanmatkailu avartaa, ehkä yllättävänkin paljon, sillä koto-Suomesta löytyy lukemattomia, toinen toistaan vaikuttavampia, viihdyttävämpiä ja ihastuttavampia kohteita, jotka vain odottavat reissaajia saapuvaksi.

Yksi parhaista tavoista tutustua kauniiseen Suomeen on kesäinen roadtrip. Ei ole väliä, taitatko matkaasi pohjois–etelä- vai itä–länsi-akselilla, tuhansien järvien maasta löytyy ihmeteltävää vuodesta toiseen.

Jos kesäinen roadtripisi kulkee Suomen toiseksi pisintä valtatietä eli viitostietä pitkin, Pohjois-Savon pätkälle saapuessasi pääset nauttimaan Järvi-Suomen kutkuttavasta kauneudesta, kymmenistä kulttuurikohteista ja maalaiselämän rentoudesta yhdistettynä kaupungin kosketukseen. Kuopion kohdalla viitostie muuttuu kaupunkia halkovaksi moottoritieksi, mutta sitä pitkin ei suinkaan kannata hurauttaa ohi, sillä Kuopiosta löytyy yksi suomalaisen karavaanielämän harvinaisuuksista, viiden tähden leirintäalue.

Monen maun matkailukeskus

Verkkaisia aamuja, leppoisaa oleskelua ja kiireetöntä nautiskelua luonnon keskellä, silti palvelujen äärellä. Leirintäalue-elämä on antoisaa ja sen hienous piilee pitkälti siinä, että omasta lomastaan voi rakentaa juuri sellaisen kuin itse haluaa.

Jos siis käsityksesi leirintäalueella viihtyvistä lomailijoista rajoittuu pelkästään matkailuautolla liikkuvaan keski-ikäiseen pariskuntaan, on aika tuulettaa näkemyksiä. Vaikka varttuneempi kansanosa onkin erinomaisesti oivaltanut ja ottanut haltuun leirintäalue-elämän ihanuudet, sopii kyseinen lomailumuoto mainiosti myös muille matkailijoille. Leirintäalueet voivat nimittäin olla paljon muutakin kuin vieri viereen parkkeerattuja matkailuautoja ja makkaranpaistoa. Ainakin, jos yksi roadtripisi välietapeista on Rauhalahden Matkailukeskus.

Rauhalahti on elämyksenä nimensä veroinen

Rauhalahti on Kuopion keskustasta kuuden kilometrin päässä sijaitseva vapaa-ajan alue, jonka historia yltää aina 1800-luvun alkuun, jolloin alueen ja siellä sijaitsevan tilan omisti Vänrikki Stoolin tarinoistakin tuttu Karl Leonhard (Ukko) Lode. Nyt parisataa vuotta myöhemmin alue on edelleen luonnonkaunis ja sen historiasta kertoo esimerkiksi Loden tyttären ja hänen puolisonsa rakentama kaunis kartano, jonka tiedetään olleen myös Wrightin taiteilijaveljesten sukulaistalo. Viehättävä kaupunginosa on edelleen keskeisestä sijainnistaan huolimatta elämyksenä nimensä veroinen ja elinvoimaisten matkailupalveluidensa ansiosta takuulla vierailun arvoinen.

Rauhalahdessa lomailee mielellään koko perhe

Rauhalahden Matkailukeskus Kallaveden rannalla tunnetaan monipuolisena vapaa-ajanviettopaikkana sekä paikallisten että matkailijoiden keskuudessa. Vaikka aluetta ympäröivä kaunis luonto tarjoaa helposti mahdollisuuden rauhoittumiseen, ei pidä luulla, että loma Rauhalahdessa olisi tylsä.

Viiden tähden leirintäalueella on 67 kesäasuttavaa mökkiä, 20 ympärivuotista lomahuvilaa, 266 kesäkäyttöön ja 27 talvikäyttöön sopivaa matkailuajoneuvopaikkaa, laaja teltta-alue, kesäravintola, kauppa ja erilaisia aktiviteetteja mahdollistava välinevuokraamo.

Lisäksi alueelta löytyvät kaikki viiden tähden leirintäalueelta vaadittavat lisäpalvelut ja sekä rantasaunoja, uimarantoja, leikkipaikkoja, kesäteatteri, keila- ja tennishallit, kylpylä, kotieläinpiha, ratsastustalli, frisbeegolfrata, elävää musiikkia ja tanssia sekä 60 hengen savusauna, jonka äärellä vietetään viikottain suosittuja perinneiltoja. Tekemistä ja tutkittavaa riittää siis takuulla pidemmällekin lomalle.

Rauhalahteen on kätevä tulla autolla tai veneellä, joilla poikkeaa näppärästi myös Kuopion keskustaan. Lisäksi alueelta kulkee yleisiä busseja ja kesällä laivoja. Vuokrata voi myös Vilkku-kaupunkifillarin. Näin lomailureviiriään on helppo laajentaa muuallekin kaupunkiin, josta löytyy lisää nähtävää ja koettavaa. Parasta monipuolisessa Rauhalahdessa on kuitenkin sen savolaisen lupsakka tunnelma. Lomalla on helppo nauttia, kun kaikki viihtyvät, eikä erilaisten elämysten tarjoamasta riemusta ole puutetta.

Rauhalahden erikoisuudet:

Kurlaus

Rauhalahdessa kehitettiin vuonna 2006 uusi urheilulaji, kurlaus, jota pelataan puupalloilla ja katuharjoilla.

Suomen suurin savusauna

Rauhalahdesta löytyvässä perinteisessä Jätkänkämpän sauvusaunassa on saunonut parhaillaan 108 saunojaa. Suosittua saunaa on tituleerattu jopa ”mualiman suurimmaksi savusaunaksi”. Myös useat kansainväliset matkailusivustot ja lehdet ovat noteeranneet Jätkänkämpän savusaunan erityisyyden.

Majoitusta kaikkien matkailijoiden makuun

Leirintäalueen mökkien ja teltta- sekä matkailuautopaikkojen lisäksi matkailijat voivat majoittua Rauhalahdessa kylpylähotelliin, vuonna 2004 rakennettuun huoneistohotelliin tai keväällä 2020 avattuun studiohotelliin, joka käsittää viisi taloa omilla sisäänkäynneillään.

Saatat olla kiinnostunut

Esittelyssä

Tapahtumakalenteri

Esittelyssä

Hemmottelua ja hidasta elämää

Esittelyssä

Näe ja koe