Muuttajalle

Muutto Kuopioon

Millaisesta elämänlaadusta unelmoit opiskelijana? Valitsemalla sinulle sopivan asuinalueen nautit opiskeluajasta täysillä. Kuopion alueen yksi parhaista puolista on se, että täällä kaikki on lähellä. Urbaanin kaupungin keskustan ja kaupunginosien vaihtoehtona voit siis helposti asua myös taajamassa. Ja vaikka asuisit kaupungissa, on luonto ja metsät aina kätesi ulottuvilla.

Kuopiossa opiskelijoiden suosimat asuinalueet sijaitsevat luonnollisesti opinahjojen lähellä. Suurin oppilaitoskeskittymä sijaitsee Kuopion torilta reilun kahden kilometrin päässä Savilahdessa, jossa toimii kolme eri koulutusastetta: Savon ammattiopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu sekä Itä-Suomen Yliopisto.

Kuopion asuinalueet

Savilahdessa opiskelevan asuinalueeksi sopivat erinomaisesti mm. Keskusta, Haapaniemi, Niirala, Puijonlaakso sekä Neulamäki. Vilkku-joukkoliikenne sekä samannimiset kaupunkifillarit ovat apunasi liikkuessasi paikasta toiseen. Näistä kaupunginosista on myös näppärä liikkua kävellen kodin ja opintojen väliä.

Keskusta on totta kai vilkkain kaupunginosa. Torin ympäriltä kaupoista saat kaiken tarvitsemasi ja harrastus- sekä vapaa-ajan tarjontaa riittää. Haapaniemi ja Niirala sijaitsevat vierekkäin aivan keskustan kyljessä, ja ne molemmat tunnetaan sympaattisista puutalokortteleistaan. Niiralan Valkeisenlammen ympäristö on suosittu virkistysalue kesät talvet. 

Savilahti jää Puijonlaakson ja Neulamäen väliin. Eli valitsitpa kotisi kummasta tahansa, matka kouluun ei ole pitkä. Molemmissa kaupunginosissa on pienet keskustat, joista löydät arjen palvelut ruokakaupoista kirjastoon. 

Myös Särkilahti, Särkiniemi, Rauhalahti ja Levänen sijaitsevat kohtuullisen matkan päässä Savilahdesta, ja niistä on erinomaiset liikenneyhteydet sekä keskustan pyörteisiin että kouluihin. Nämä asuinalueet ovat rauhallisten metsien ja luontopolkujen ympäröimiä.

Kuopiossa opiskelijalle edullisia sekä sijainniltaan suotuisia opiskelija-asuntoja tarjoaa ja välittää KUOPAS.

Muuttajan muistilista

Muutatko opiskelupaikan perässä uuteen asuntoon? Ehkä jopa täysin uuteen kaupunkiin? Mahtavaa, oman näköinen ja unohtumaton opiskelijaelämä voi alkaa! Jotta elämänmuutos sujuu mahdollisimman jouhevasti, kokosimme muutaman vinkin muuttoa silmällä pitäen.

1. Tee muuttoilmoitus

Voit tehdä ilmoituksen yhdellä ja samalla ilmoituksella sekä Postille että Digi- ja väestötietovirastolle kätevästi verkossa osoitteessa https://www.posti.fi/fi/henkiloille/muuttoilmoitus. Muista ilmoittaa muutostasi isännöitsijälle, jos asut taloyhtiössä.

2. Tarkista mahdolliset tuet

Tarkista oletko oikeutettu muuttoavustukseen ja toimita Kelaan siihen liittyvät sekä asumistukeen tarvittavat lomakkeet. Työssäkäyvänä saatat olla myös oikeutettu yhteen palkalliseen muuttopäivään.

3. Buukkaa muuttoapu

Jos tarvitset muuttoapua, kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Etenkin kuun vaihde on suosittua muuttoaikaa. Kilpailuta muuttofirmat tai varaa sukulaiset ja ystävät mukaan muuttoon ajoissa.

4. Käy kamat läpi

Muutto on hyvä hetki käydä omaisuutta läpi ja luopua tarvittaessa turhasta. Järjestä kirpputori tai myy ylimääräiset netissä ja saat mukavasti pesämunaa opiskeluun. Kierrätä turhat tavarat oikein – älä kuormita taloyhtiösi roskakatosta.

5. Huolehdi sähkösopimus ja kotivakuutus

Irtisano vanha sähkösopimus ja tee uusi, ellei se kuulu uuteen vuokrasopimukseesi. Kilpailuta tai siirrä kotivakuutus uuteen asuntoon. Kotivakuutuksen on hyvä olla voimassa myös muuton aikana.

6. Pakkaa tavarat valmiiksi

Kun muuttopäivä koittaa, on kätevintä, kun kaikki on jo valmiiksi pakattu ja valmiina siirtoon. Muista irrottaa myös kattolamput ja muut kiinnitetyt esineet ajoissa.

7. Siivoa jälkesi

Siivoa vanha asunto tai tilaa muuttosiivous. Tarkista muuttosiivouksen vaatimukset vuokrasopimuksesta.

8. Palauta avaimet ja jätä yhteystiedot

Tästä ei yleensä tarvitse huolehtia, jos muutat ensimmäistä kertaa pois kotoa. Jätä asuntoon muuttavalle yhteystietosi, jotta mahdollisesti vanhaan osoitteeseen jaettu posti kääntyy mahdollisimman sujuvasti.

9. Varusta uusi kämppä

Mieti, mitä tarvitset uudessa asunnossa. Tarkista, onko uudessa asunnossa TV-antenni vai kaapeli. Osassa opiskelija-asunnoista on kiinteä nettiyhteys, osassa ei. Tutustu uuden asuntosi lisäpalveluihin ja varaa myös esimerkiksi autopaikka tai saunavuorot valmiiksi.

10. Muuta ja nauti uudesta elämästä!

Muutto on hikistä ja energiaa kuluttavaa hommaa. Apulaiset kiittävät, kun muuton yhteydessä tarjolla on virvokkeita ja ehkä pientä välipalaa. Ehkäpä virtaa riittää tupareihin ja uuteen opiskelukaupunkiin tutustumiseen jo samana iltana?

Saatat olla kiinnostunut

Esittelyssä

Säpinää cityssä

Esittelyssä

Huvittelua ja hyvää energiaa

Esittelyssä

Tapahtumakalenteri

Esittelyssä

Aktiviteetit

Esittelyssä

Inspiraatio

Esittelyssä

Syö ja juo