Savo

Savo

Kuopion kaupungin ja Siilinjärven kunnan muodostama Kuopion seutukunta on kauniin Järvi-Suomen sykkivä sydän. Alue tunnetaan tuhansien puhtaiden järvien ympäröimänä luontoäidin suosikkina, missä olemisen vapaus, seikkailu ja sydämellisyys ovat luonnonvoimia.

Kuopion alueeseen kuuluu yli 70 kaupunginosaa ja kylää, joista muodostuu upea, monipuolinen matkakohde elävine kaupunkikeskuksineen, järvineen, metsineen ja maaseutuineen. Erityistä eläväistä ja perinteikästä maaseutumaisemaa Kuopion alueella edustavat Maaninka, Karttula, Vehmersalmi, Riistavesi, Juankoski sekä Nilsiä.

Korkeakoski Maaninka

Maaninka – Maalauksellinen maalaisidylli 

Ensi kertaa 1500-luvulla historian kirjoihin kirjattu Maaninka on kaunis yhdistelmä peltoja, rantoja ja metsää. Retkeilijöiden ja lintubongarien suosikkikohteita ovat Viannankoski, Patalahden ja Kinnulanlahden lintutornit sekä tietenkin Suomen korkein vapaana virtaava vesiputous, Korkeakoski. Useiden kanavien ansiosta kalastuksesta ja veneilystä nauttivat matkailijat saavuttavat Maaningan parhaat apajat aina Suomenlahdelta saakka.

Karttula – Kodikkaasti kompakti kaupunginosa 

Vehreässä Karttulassa voi tutustua Kuopion teolliseen historiaan Syvänniemen rullatehtaan sekä Sourun Rautaruukin raunioilla. Lisäksi matkailijoita ilahduttavat runsaat luonnonantimet, hyvät retkeily- ja liikuntamahdollisuudet sekä kaunis vuonna 1925 valmistunut Syvänniemen kirkko, jolla on myös mielenkiintoinen historia.

Uimaranta, laituri

Vehmersalmi – Vesistömatkailun vetonaula 

Vehmersalmen maisemaa hallitsevat upeat vesistöt ja se onkin yksi Kuopion alueen vesistömatkailun suosikkikohteista. Kaunis luonto on houkutellut paikalle myös useita taiteilijoita, yhtenä merkittävimpänä Akseli Gallen-Kallelan, jonka kuuluisa teos, Sammon taonta, on maalattu Vehmersalmella kesällä 1893. 

Vehmerin luontotaipaleella retkeilijät voivat tutustua jääkauden jättämiin jälkiin, muuttuvaan metsäluontoon sekä metsän asukkaisiin. Hyvin varustellulla laavupaikalla on mukava pitää taukoa myös talvisin, jos on liikkeellä hiihtäen tai moottorikelkalla.

Riistavesi – Rakastettava retkikohde 

Riistavedellä on useita kauniita luontokohteita ja retkeilyreittejä, joilla pääsee ihailemaan jylhää savolaista metsä-, kallio- ja järvimaisemaa. Suosittuja ovat esimerkiksi Niittylahden retkeilyreitit, Mustalahden näkötorni sekä Keskimmäisen lintujärvi lintutorneineen. Keskimmäisen ympäristössä voi myös tutustua erittäin harvinaiseen kasvistoon. Järvi ympäristöineen onkin valtakunnallisen lintuvesien suojeluohjelman kohde. 

Muita loma-aktiviteetteja ovat esimerkiksi melonta, kalastus ja frisbeegolf. Riistaveden kotiseutumuseossa voi tutustua talonpoikien elämään museoisännän opastamana.

Juankoski –  Juicen jalanjäljillä 

Juankoskelta on ponnistanut suomalaisten tietoisuuteen useita merkittäviä taiteilijoita, mm. säveltäjä Kaj Chydenius, näyttelijä-laulaja Eija Ahvo, rakastettua sirkuspelle-Hermannia näytellyt Veijo Pasanen sekä Suomirockin suurmies Juice Leskinen, jonka musiikkiperinnöstä matkailijoita muistuttaa Juankosken keskustaan, Juicen nimikkotorille sijoitettu näköispatsas. 

Paitsi taiteilijoistaan, on Juankoski tunnettu myös lähes 300-vuotisesta teollisuustoiminnastaan, jonka historiaan voi tutustua yhdellä Suomen laajimmista ja parhaiten säilyneistä ruukkialueista. Juankosken kautta kulkeva vesireitti Kuopiosta Tahkolle on yksi Savon kauneimmista vesimatkailureiteistä. Kauniita järvi- ja vaaramaisemia voi ihailla myös Pisan näkötornista, joka löytyy Pisan retkeilyreitiltä vaaran laen korkeimmalta kohdalta.

Nilsiä – Naapurusto nostalgian nälkään 

Pisan valtakunnallisesti arvokas maisema-alue jatkuu Juankosken rajalta Nilsiään, joka tunnetaan erityisesti Suomen neljänneksi suurimmasta hiihto- ja matkailukeskuksesta, Tahkosta. Tahkolla matkailijat tervetulleeksi toivottaa yli 80 elämyksiä ja kokemuksia tarjoavaa yritystä, kolme golf-kenttää, 21 ravintolaa, hotelli, lomakylpylä ja sadat vuokramökit. Erityisesti laskettelijoita luokseen kutsuva Tahko on Suomen aktiivisin ympärivuotinen matkailukeskus, jonne sukupolvet toisensa jälkeen palaavat nauttimaan, rentoutumaan ja pitämään hauskaa. 

Aktiviteettien lomassa matkailijat voivat piipahtaa Aholansaaressa, joka on kulttuurihistoriallisesti arvokas paikka. Sieltä on kotoisin Suomen körttiläisen herätysliikkeen johtaja ”Ukko-Paavo” Ruotsalainen, jonka asuinsijana toiminut Paavon pirtti on museoviraston suojelema kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde.

Nilsiän keskustasta löytyy monipuoliset palvelut matkailijoille. Keskustassa kannattaa poiketa torille viettämään lupsakkaa kesäpäivää, ja talviaikaankin torilla on kauppiaita sekä erilaisia tapahtumia.

Sydämellisesti tervetuloa Savoon kauniin luonnon ja kiehtovan kulttuurin äärelle!