paulina_header-1

Meksikosta Savoniaan

  vieraileva kirjoittaja • 14.12.2020

Meksikolainen Paulina täydentää
lakiopintojaan tradenomitutkinnolla Savoniassa

Mexico Cityn sykkeestä Kuopioon saapunut Paulina Koponen osaa arvostaa ympäröivää luontoa ja kaupungin rauhallista ilmapiiriä. Tällä hetkellä hän opiskelee toista vuotta tradenomiksi Savonia-ammattikorkeakoulussa.

Tulin Kuopioon mieheni perässä muutama vuosi sitten, mutta koen jo päässeeni mukavasti sisään suomalaiseen kulttuuriin. Kuopio on erittäin tasapainoinen kaupunki. Se on vilkas ja iloinen, mutta samalla rauhallinen ja rauhoittava. Minun on helppoa arvostaa Kuopion molempia puolia sekä nauttia paikan rauhasta, kun olen asunut koko elämäni niin monivivahteisessa, nopeatempoisessa ja jännittävässä kaupungissa kuin Mexico City.

Kohtalokas vaihto-opiskelu toi Suomeen

Synnyin ja kasvoin Mexico Cityssä, sekä opiskelin siellä lakia viiden vuoden ajan. Päätin lähteä kesken opintojeni vaihtoon Italiaan, ja se koitui kohtalokseni. Tapasin Italiassa tulevan mieheni Kimmon, joka opiskeli samalla yliopistolla, ja se oli menoa! 

Vaihdon päätyttyä pidimme etäsuhdetta vahvasti yllä yli vuoden ajan, taistellen yhdessä Meksikon ja Suomen välistä etäisyyttä vastaan. Matkustimme noin joka kolmas kuukausi tapaamaan toisiamme. Siinä elämämme vaiheessa meidän täytyi elää eri mantereilla, mutta teimme joka päivä kovasti töitä rakentaaksemme yhteisen tulevaisuuden, jolloin asuisimme yhdessä. Lopulta – monien kuukausien kärsivällisyyden, rakkauden ja sitoutumisen jälkeen – sain lakialan tutkintoni valmiiksi ja iso unelmamme toteutui: muutin Suomeen. Päädyin Kuopioon rakkauden takia.

savonia_nelio2.jpg

Savonia

Savonia-ammattikorkeakoulu on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista.

Lue lisää

”Tradenomin tutkinto täydentää edellistä uraani”

En päätynyt suoraan tradenomiopintoihin, vaan tutkin eri vaihtoehtoja. Harkitsin jopa suorittavani jonkin maisteritutkinnon aiempaan lakialan tutkintooni liittyen. Vaihdoin kuitenkin näkökulmaa, kun olin tutustunut Kuopion monipuoliseen opintotarjontaan. 

Oli luonnollista, että valitsin Savonian tradenomin tutkinnon, koska se oli saatavilla olevista vaihtoehdoista sopivin täydennys edelliseen uraani. Olin kiinnostunut liiketaloudesta jo aiemmin, koska aion ryhtyä yrittäjäksi jonain päivänä. Lisäksi minusta on todella jännittävää saada tutkinto myös suomalaisesta korkeakoulusta. Sen ansiosta voin rakentaa ammatillista uraani tänne yhdistäen aiemmin keräämäni lakialan osaamisen, sekä kaikki ne tiedot ja uudet näkökulmat, jotka saan tradenomiopinnoista.

Kuopiossa on kansainvälinen ilmapiiri

Nautin todella paljon opiskelusta täällä! Kaupungin ilmapiiri on rauhallinen ja olen solahtanut hyvin sisään suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Verkostoitumismahdollisuudet ovat myös huikeat – olen tavannut todella kiinnostavia ihmisiä. 

Nautin myös kansainvälisestä ilmapiiristä, joka Savonialla ja koko kaupungissa vallitsee. Sen aistii, että Kuopio pyrkii kasvamaan ja kansainvälistymään, ja täällä on ihmisiä, jotka todella ponnistelevat kansainvälistymisen eteen. 

Lisäksi Kuopio kasvaa koko ajan ja tarjoaa paljon mahdollisuuksia heille, jotka ovat halukkaita tavoittelemaan niitä.

Savolaiset ovat ystävällisiä ja puheliaita

Koko Pohjois-Savossa on todella paljon asioita joista pidän. Vaikka Kuopio näyttäytyykin minulle Mexico Cityn jälkeen melko pienenä kaupunkina, on täällä kuitenkin kaikki tarvittava – ja lisäksi äärimmäisen kaunis luonto ympärillä. 

Metsät, järvet ja luonto ylipäätään tuo ainakin minulle uskomattoman rauhan tunteen. Kesäinen veneretki voi tuntua kuin lipuisit keskellä maisemataulua, joka puolella on niin kaunista.

Täällä on myös aivan uskomattoman ihania ihmisiä. Olen käynyt monessa paikassa Suomessa, mutta minusta savolaiset ovat erityisen ystävällisiä, lämpimiä ja puheliaita. 

Mielestäni Kuopio on erittäin turvallinen kaupunki ja elämänlaatu on täällä erittäin korkea. Olen matkustanut moniin paikkoihin ympäri maailmaa, joissa sosiaalinen eriarvoisuus on valitettavasti erittäin korkea ja on tavallista nähdä kodittomien ihmisten kohtaavan erilaisia haasteita päivittäin. Jokaisella maalla on tietysti omat haasteensa, mutta Suomessa asuvat ihmiset ovat onnekkaita, että heidän haasteensa ovat erilaisia kuin monissa muissa maissa asuvilla ihmisillä. 

”Haluan, että lapsillani on läheinen suhde luontoon”

Olemme asettuneet mieheni kanssa tänne, ja haaveissamme on perustaa myös perhe täällä. Kuopio on todella hyvä paikka kasvattaa lapset, koska täällä on niin rauhallista ja luonto on kaikkien saavutettavissa niin helposti. Minulle on tärkeää, että lapsillani on läheinen suhde luontoon, koska itselläni ei ollut sitä mahdollisuutta Mexico Cityssä.

Kuopiossa voi kokea kuuluvansa porukkaan

Kuopiossa jokaiselle annetaan mahdollisuus ja jokaista kannustetaan taustasta riippumatta. Kaikista Suomen kaupungeista minusta Kuopiolla on eniten annettavaa ja ilmapiiri täällä on todella mukava. Opiskelijoista muodostuu todella läheisiä keskenään, koska kaupunki on sopivan kokoinen ja mukavia opiskelijatapahtumia on niin paljon. Kuopiossa voi kokea kuuluvansa porukkaan!

Teksti: Minna Akiola
Kuvat: Petra Tiihonen