17 vinkkiä opiskelijan muuttoon

17 vinkkiä opiskelijan muuttoon – muuttajan muistilista

  Kalle Saarela • 24.08.2023

17 vinkkiä opiskelijan muuttoon – muuttajan muistilista

Uuteen kotiin muuttajan pitää ottaa huomioon niin monia asioita, että muuttohärdelli saa pyörälle niin ensikertalaisen kuin kokeneen konkarinkin pään.

Tässä artikkelissa listaamme 17 vinkkiä opiskelijan muuttoon. Nämä vinkit huomioimalla selviydyt muutosta ja muuttoa ympäröivistä viikoista huomattavasti kivuttomammin.

1. Irtisano edellinen asuntosi ajoissa

Jos muutat vuokra-asunnosta, sinun kannattaa irtisanoa edellinen vuokrasopimuksesi vähintään kuukautta ennen muuttoa uuteen asuntoon.

Kaikissa tapauksissa tämä ei tietenkään ole mahdollista, mutta aikainen irtisanominen on hyvien tapojen mukaista ja saattaa säästää sinulta rutkasti rahaa.

2. Käy vuokrasopimuksesi huolellisesti läpi

Pidä huoli, että vuokranantajan vastuut ja kaikki, minkä on kerrottu sisältyvän vuokraan, on mainittu myös vuokrasopimuksessa. 

Jos muutat kimppakämppään, kirjoita sopimus, joka koskee vain omaa vuokrasuhdettasi tai sopimus, jossa kaikki vuokralaiset kuluineen on eritelty selkeästi.

3. Tee muuttoilmoitus

Jos olet muuttamassa piilopirttiin, voit lopettaa lukemisen tähän. Muussa tapauksessa tee muuttoilmoitus.

Voit tehdä ilmoituksen sekä Postille että Digi- ja väestötietovirastolle kätevästi verkossa yhdessä osoitteessa. Muista ilmoittaa muutostasi isännöitsijälle, jos asut taloyhtiössä.

P.S. Uusi osoite kannattaa päivittää myös tuttaville ja kaikenlaisiin sovelluksiin, jotta joulukortit ja pizzat tulevat jatkossakin oikeaan osoitteeseen.

17 vinkkiä opiskelijan muuttoon

4. Hae asumistukea

Kela voi maksaa opiske­li­jalle asumistukea. Tuki maksetaan ruoka­kun­nalle yhtei­sesti, lisätiedot Kelalta. Tätäkin tukea kannattaa hakea ajoissa, sillä erityi­sesti syksyllä käsit­te­lyajat voivat venyä.

5. Siirrä tai solmi sähkösopimus

Kynttilänvalossa on ihan kivaa, kunnes kännykästä loppuu akku ja pakastin sulaa lattialle. Muista siis siirtää tai päivittää sähkösopimuksesi muuttaessasi, jotta asunnossa on uusi sähkösopimus heti vanhan loputtua.

Jos kilpailutat sopimuksesi, muista irtisanoa vanha sopimus. Joissain opiskelija-asunnoissa sähkö saattaa sisältyä vuokraan.

6. Tee huolellinen muuttosiivous

Huolellisella muuttosiivouksella voit säästää reilusti rahaa. Aloita siivous aikaavievistä vaiheista kuten ikkunanpesu. Muista myös mahdolliset komerot, häkkivarastot ja ullakot.

Jos olet kiireinen tai siivoaminen ei kerta kaikkiaan innosta, voit myös tilata siivoojan tekemään muuttosiivouksen puolestasi. Siivouspalvelu on verovähennyskelpoinen eli sen voi vähentää kotitalousvähennyksessä.

7. Tarkista uuden asuntosi kunto

Muista tarkistaa uuden asuntosi kunto ennen sisäänmuuttoa, jotta sinua ei aiheettomasti syytetä jo ennen sinua asunnossa olleista vioista. Ilmoita mahdollisista ongelmakohdista isännöitsijälle tai vuokranantajalle.

8. Hanki muuttoauto ja muuttoapu

Yksin on vaikea muuttaa. Siksi kannattaa ajoissa perehtyä mahdollisiin muuttofirmoihin, pakettiautoihin ja muuttoapulaisiin. Mikäli saat muuttoapua ja pakettiautolla ajaminen sujuu joltain asianosaiselta, kannattaa harkita ison pakettiauton vuokrausta, ne ovat suhteessa usein paljon edullisempia verrattuna muuttofirmaan.

Muuttofirmojen hinnoissa on suuria eroja, joten kannattaa tutustua tarjontaan tarkemmin ja lähettää tarjouspyyntö useampaan firmaan.

opiskelijan muutto

9. Siirrä tai hanki netti uuteen asuntoon

Jos haluat surffailla virtuaalisilla aalloilla ja roikkua verkossa hämähäkin lailla, tarvitset luonnollisesti jonkinlaisen nettiyhteyden. Sovi operaattorin kanssa ajoissa mahdollisen kiinteän nettiyhteyden siirrosta tai irtisanomisesta. Siirto voi kestää useamman päivän, joten se kannattaa tehdä hyvissä ajoin.

Jos taloyhtiöllä on taloyhtiölaajakaista, voit ottaa sen käyttöön. Joissain tapauksissa netti sisältyy vuokraan. Ja tietysti puhelimen netti on aina vaihtoehto.

10. Tarkista, saatko opiskelijan muuttoavustusta

Muuttoonkin voi saada tukea. Kela voi myöntää opiskelijan muuttoavustusta eli perus­toi­meen­tu­lo­tukea muuttoon liittyviin välttä­mät­tömiin menoihin. Tarkista kriteerit Kelalta.

11. Siirrä tai päivitä kotivakuutuksesi

Aina voi sattua jotain, sanoisi vakuutusyhtiö. Siirrä tai päivitä kotivakuutuksesi uuteen asuntoosi.

Huolehdi myös siitä, että kotivakuutus on voimassa molemmissa asunnoissasi muuton ja mahdollisen asunnon myynnin ajan.

12. Pakkaa ja suojaa tavarat huolellisesti

Pakkaa ja suojaa kaikki tavarasi huolella. Suojaa etenkin arat ja särkyvät esineet esimerkiksi kuplamuovilla tai aaltopahvilla. Pura huonekalut, jotka on mahdollista purkaa ja kiinnitä lipastojen laatikot huolellisesti.

Käytä kestäviä muuttolaatikoita ja vahvoja jätesäkkejä. Merkitse laatikot ja säkit, jotta ne löytävät oikean paikan uudessa kodissa.

13. Muuttopäivä, vapaapäivä?

Tarkista työnantajaltasi, oletko oikeutettu työehtosopimuksesi mukaan yhteen palkalliseen muuttopäivään.

opiskelijan muutto

14. Tarkista television ja valaisimien sopivuus

Tarkista televisiota varten, onko uusi asuntosi kaapeli- vai antennitalous. Tarkista myös, sopivatko valaisimiesi pistokkeet ja liittimet uuteen asuntoon.

15. Tarkista palovaroittimet

Tarkista palovaroittimien kunto ja riittävä määrä uudessa asunnossasi. Palovaroitin on lain mukaan pakollinen kaikissa asunnoissa.

16. Varmista saunavuorot ja autopaikat

Jos haluat saunavuoron tai autopaikan taloyhtiössä, ota yhteyttä huoltoyhtiöön tai isännöitsijään. Monesti saunavuorot ja autopaikat jaetaan jonotusjärjestyksessä, eivätkä ne silloin siirry automaattisesti edelliseltä asukkaalta uudelle asukkaalle. Hanki tarvittaessa asukaspysäköintitunnus.

17. Tee jätehuolto- ja vesisopimukset (omakotitaloon)

Jos muutat omakotitaloon, muista tehdä jätehuolto- ja vesisopimukset. Samassa yhteydessä voit neuvotella talon aiemman omistajan kanssa sähkö- ja kaukolämpösopimusten siirrosta.

BONUS: Nauti elämästä Kuopiossa!

Kun olet onnistuneesti muuttanut uuteen kotiin, elämä on edessä ja vain taivas on rajana. Hikisen muuton ja järjestelyiden jälkeen kannattaa ottaa kaikki irti ajasta Kuopiossa sekä alueen tapahtumista ja aktiviteeteista.

Jos asunto on vielä hakusessa, lisätietoa Kuopion suosituimmista opiskelijoiden asuinalueista löydät täältä.

Saatat olla kiinnostunut

Artikkelit

10 suosituinta opiskelijoiden asuinaluetta Kuopiossa

Artikkelit

10 + 4 keikkapaikkaa ja festivaalia Kuopion alueella

Artikkelit

25 syytä rakastua Kuopion alueeseen

Artikkelit

11 syytä asua Kuopion alueella

Artikkelit

Kauppakadun Impro – Tapahtuma, joka täytyy kokea

Artikkelit

Monimuoto- ja aikuisopiskelun mahdollisuudet Kuopion alueella