Kuopio kesällä, ilmakuva

10 suosituinta opiskelijoiden asuinaluetta Kuopiossa

  Kalle Saarela • 15.06.2023

Saitko kenties opiskelupaikan Kuopiosta?

Opiskelijaelämä on monelle elämän parasta ja ikimuistoisinta aikaa. Yli 10 000 opiskelijan kotikaupunki Kuopio tarjoaa monipuolisten opiskelumahdollisuuksien ja vilkkaan opiskelijakulttuurin ohella asumisvaihtoehtoja laidasta laitaan.

Kuopiossa on useita asuinalueita, jotka antavat opiskelijoille ihanteellisen ympäristön asumiseen ja opiskelijaelämästä nauttimiseen. Tässä artikkelissa esittelemme 10 suosituinta opiskelijoiden asuinaluetta Kuopiossa.

1. Keskusta

Viihdytkö tapahtumien keskiössä? Kuopion keskustan sykkeestä löydät ravintolat, baarit, tapahtumat ja ihmiset.

Keskusta sopii asuinalueeksi erityisesti opiskelijalle, joka haluaa pysytellä tapahtumien ytimessä, kävelyetäisyydellä opiskelijakulttuurin polttopisteestä. Keskustasta on myös helppo pääsy kaikkiin alueen suurimpiin opinahjoihin jalkaisin tai julkisin. 

Elokuvateatterit, museot ja monet Kuopion keskeisimmistä keikkapaikoista ja festivaaleista sijaitsevat keskustan alueella. Voit lukea lisää alueen keikoista ja festivaaleista täältä.

2. Haapaniemi

Haapaniemessä yhdistyvät keskeinen sijainti lähellä keskustaa ja kampusalueita sekä hyvät liikenneyhteydet ja palvelut. Alueella on sekä kerrostaloja että omakotitaloja. Haapaniemestä löytyvät mm. Lidl, McDonalds sekä Kuopion Palloseuran Veikkausliigan ja Kansallisen Liigan ottelut, jotka pelataan Väre-areenalla.

Vaikka kaikki tämä on vain kivenheiton päässä Haapaniemestä, suosittelemme kuitenkin välttämään liiallista kivien heittelyä ja liikkumaan kävellen tai pyöräillen.

3. Niirala

Keskustan ja opinahjojen välimaastoon sijoittuva Niirala on varteenotettava vaihtoehto jokaiselle keskeistä sijaintia arvostavalle opiskelijalle. Niiralasta ei ole pitkä matka minnekään. Ja YTHS:n palvelupiste löytyy Niiralasta.

Niirala on myös eräänlainen kuopiolaisen urheilun, kulttuurin ja opiskelijakulttuurin kehto. Alueelta löytyy kuuluisa Niiralan Monttu eli Olvi Areena, jossa Kuopion KalPa pelaa Liiga-ottelunsa. Aivan jäähallin kupeessa sijaitsee myös suosittu Kuntolaakson uimahalli kuntosaleineen. 

Kuopion kaupunginteatteri sijaitsee Niiralassa, aivan Valkeisenlammen suositun puistoalueen kupeessa. Opiskelijat kokoontuvat usein juhlimaan Valkeisenlammelle ja alueella harrastetaan ympärivuotisesti ulkoilua ja urheilua hiihdosta rantalentopalloon ja koripallosta uintiin.

Valkeisenpuisto on opiskelijoiden suosiossa

4. Puijonlaakso

Puijonlaakson asuinalueen valttina on lähistöllä sijaitseva Puijon luontoalue, joka tarjoaa upeat puitteet ulkoiluun ja liikuntaan. Puijonlaakso sijaitsee myös varsin lähellä keskustaa ja Savilahden kampuksia. 

Puijonlaakso on erittäin suosittu asuinalue opiskelijoiden keskuudessa, joten luonnon lisäksi läheltä löytyy melkoisella varmuudella myös opiskelukavereita. Alueella on myös runsaasti erilaisia palveluita kaupoista ravintoloihin ja kirjastoista kuntosaleihin.

5. Neulamäki

Neulamäki, kavereiden kesken “Nepali”, sijaitsee muutaman kilometrin päässä Kuopion keskustasta, aivan Savilahden kampusalueen kupeessa. Alueella on paljon opiskelija-asuntoja sekä muita asumisvaihtoehtoja. 

Palveluistakaan ei ole suoranaista pulaa, sillä Neulamäestä löytyy useita kauppoja ja ravintoloita sekä kirjasto, tenniskenttä ja koirapuisto.  Neulamäki sijaitsee nimensä mukaisesti mäen päällä, mutta kukkulalle kipuava saa palkinnoksi mainiot mahdollisuudet luonnossa ulkoiluun ja liikuntaan. Alueelta on myös erinomaiset bussiyhteydet muualle kaupunkiin.

6. Särkiniemi

Myös Särkiniemen kaupunginosa asettuu Savilahden kampusalueen välittömään läheisyyteen. Särkiniemi on pääasiassa painottunut asumiseen: alueella on paljon opiskelija-asuntoja ja muuta asutusta.

“Särkkärin” valtteja ovat otollisen sijainnin ohella kaupat, ravintolat ja erinomaiset bussiyhteydet. Alueelta on kävelymatka myös Kuopion Prisman palveluiden äärelle.

7. Rauhalahti

Rauhalahti on nimensä mukaisesti hieman rauhallisempi asuinalue noin viiden kilometrin päässä Kuopion keskustasta. Alueella on runsaasti kaunista luontoa ja uimarantoja, joten asumisen lisäksi Rauhalahti tarjoaa mahtavat puitteet lomailuun ja majoittumiseen.

Rauhalahti tunnetaan etenkin kylpylästään, mutta alueella on myös kauppoja, ravintoloita, keilahalli sekä suosittu mailapelikeskus, jossa voi harrastaa tennistä, sulkapalloa ja padelia. Lisäksi Rauhalahti Teatteri tarjoilee tasokasta kesäteatteria aivan kylpylän välittömässä läheisyydessä.

8. Linnanpelto – Männistö – Itkonniemi

Nimestään huolimatta tämä ei ole bussireitti, vaan useamman pienen asuinalueen ryhmittymä Kuopion keskustan lähettyvillä. 

Männistö tarjoaa keskustan kupeeseen kaipaavalle rauhallisemman ja edullisemman vaihtoehdon. Alueelta löytyy paljon kerrostaloasuntoja ja oma ostarinsa, jonka ääreltä löytyy kauppoja, ravintoloja ja baareja. 

Linnanpellosta et välttämättä löydä Kuopion huokeimpia kämppiä, mutta keskeinen ja esteettinen asuinalue on silti opiskelijoidenkin suosiossa. Itkonniemi puolestaan sijaitsee hieman peremmällä (n. 3 km torilta), mutta uimarantoineen se tarjoaa erilaisen vaihtoehdon pyöräilyetäisyyden päässä keskustasta ja korkeakoulujen kampuksista.

9. Saaristokaupunki

Saaristokaupunki on hieman etäämmällä keskustasta sijaitseva laaja uudisalue, omanlaisensa Kuopion Solsidan. Vedenläheinen ja luonnonläheinen asuinalue sopii opiskelijoille, jotka priorisoivat siistin ja viihtyisän asuinalueen keskeisen sijainnin edelle. 

Nopeasti kasvavalta alueelta on hyvät julkisen liikenteen yhteydet muualle kaupunkiin, joten alue sopii myös autottomalle opiskelijalle. Saaristokaupunki on ulkoilumahdollisuuksineen erinomainen vaihtoehto myös koiranomistajille.

10. Levänen

Noin 6 kilometrin etäisyydellä keskustasta etelään sijaitseva Levänen tarjoilee monimuotoista asumista, ulkoilumahdollisuuksia ja luonnonläheisyyttä.

Alueella on oma palvelukeskittymänsä, johon kuuluu muun muassa Kauppakeskus Herman. Levänen sijaitsee myös hyvin lähellä Kolmisopen Kauppakeskusta ja Kolmisoppi-Neulamäki -retkeilyaluetta.

Saaristokaupunki, silta iltamärässä

Kuopio kehittyy ja uudistuu jatkuvasti, jotta kasvavaan asuntotarpeeseen pystytään vastaamaan. Esimerkiksi Savilahteen rakennetaan uutta uljasta asuinaluetta, joka houkuttelee opiskelijoita lähitulevaisuudessa keskeisellä sijainnillaan ja palveluillaan.

Saatat olla kiinnostunut

Artikkelit

11 syytä asua Kuopion alueella

Artikkelit

25 syytä rakastua Kuopion alueeseen

Artikkelit

10 + 4 keikkapaikkaa ja festivaalia Kuopion alueella

Artikkelit

Kauppakadun Impro – Tapahtuma, joka täytyy kokea

Artikkelit

Haaveista totta Itä-Suomen yliopistossa

Esittelyssä

Syö ja juo