purjevene-veneily-unsplash
  Kirsi S. • 29.06.2020

Erään purjeveneen gastin tarina

Ja siinä ne ovat – 4 metrin säteellä kaikki toisistaan: peti, pentteri, perhe ja vessa. Laivakoira, ulkoterassi ja salonki. Loputon uima-allas. Minimalistisuus on täällä edellytys. On vain yhdet astiat, välttämättömät tavarat, muutama vaatekerta. Koivet täynnä mustelmia kiipeillessä portailla, kuhmu päässä (koska puomi), jokunen merisairaus takana. Ja äärimmäisen monta onnellista hetkeä ja huikeaa maisemaa mielessä.

Ja siihen joka aamu avautumaan näkymään ei koskaan kyllästy, kun kömpii kannelle aamun ensimmäisen kahvikupin kanssa. Veneen ja purjeiden valkoisuus, vedenpinnan ja taivaan sinisyys. Ja kaikkien purjeveneilijöiden tuntema hetki, kun satamasta lähdön jälkeen sammutetaan moottori ja siirrytään purjeille. Maaginen hetki, kun tuuli tarttuu purjeisiin ja äkisti alkanut hiljaisuus pysäyttää ajankulun. Illat kuluvat pelatessa korttia. On aikaa istua ja vain olla. Haastaa kiireisen mielen rauhoittumaan ja jopa välillä tylsistymään.

Tiesitkö?

Kuopiossa on Suomen suurin retkisatamaverkosto.

Luonnonsatamat ja palvelusatamat vuorottelevat. Välillä täydennetään vettä ja muonaa, seuraavassa hetkessä etsitään koskematon luonnonsatama ja navigoidaan jännittäen osuuko köli pohjaan rantautumiskohdetta lähestyttäessä. Hetki leikkien saariston lapsia luontoäidin helmoissa.

Pursiseuran tukikohdat Iivarinsalo ja Jänissalo saunoineen ja nuotiopaikkoineen tarjoaa samanhenkistä seuraa. Leppävirran Kalmanlahti matkalla etelään täynnä aktiviteetteja: kiipeillen korkealla harjumaisemassa, meloen Kalmanlahdessa tai nauttien Leppävirran palveluista. Onpa välillä myös upea Järvisydän ja Linnansaari. Savonlinnan kasinon- ja kaupunginlaiturit on täynnä veneilijöitä ooppera-aikaan.

Niinhän sitä sanotaan, että perillä ollaan, kun köydet irtoaa laiturista. Matkan päämäärä ei olekaan tarkoitus vaan matkanteko. Laiskaa nautiskelua ja purjeiden trimmausta lisäsolmujen toivossa. Ja reissujen jälkeen jo kaukaa horisontissa näkyy Puijon torni ja silloin tietää taas tulleensa kotiin. Kuopion Bellanrantaan, Rauhalahden Camping-alueelle, Maljalahteen ja Pirttiniemeen pääsee purjeveneelläkin. Kuopion pursiseuran kotisatama on Pirttiniemessä, lukuisat saaritukikohdat, ylläpidetyt laavut ja retkisatamat ovat vesillä liikkuvien käytössä. Kallavedeltä pääsee maailman merille Saimaan kanavan kautta. Saimaan norppavedet, puhtaat Suvasveden syvänteet, kauniit rantakaupungit – koko maailma koettavissa vesiltä käsin. Ja jos maailman merille tekee mieli, köydet irti ja keula kohti etelää.

Saatat olla kiinnostunut

Artikkelit

Erään purjeveneen gastin tarina

Artikkelit

Koko perheen mökkiloma on osa suomalaista kulttuuriperimää

Artikkelit

Kotimaanmatkailua ja viiden tähden leirintäalue-elämää