Nähtävyydet

Löydä loman näyttävimmät näkymät, lumoavin luonto ja kaupungin kosketus.

Kuopion nähtävyydet

Kuopion, Tahkon ja ympäröivän Savon nähtävyydet ovat läsnä kaikkialla. Löydä upeimmat maisemat ja luonnon nähtävyydet, komeat rakennukset sekä kulttuurikohteet ja vaikutu vuoden jokaisena päivänä.

Kuopion ainutlaatuinen järvimaisema on erityisen kaunis kuuluisan Puijon tornin huipulta katsottuna. Alahovi, Suomen ensimmäinen viinitila Kallaveden keskellä tutustuttaa matkailijan oluen- ja viininvalmistukseen. Matkustajasatama on kokemus paitsi tapahtumiensa ja sisävesiristeilyidensä myös tarttuvan tunnelmansa ansiosta. Perinteistä pääsee nauttimaan Rauhalahden Jätkänkämpällä ja shoppailusta Itä-Suomen suurimmassa kauppakeskuksessa Matkus Shopping Centerissa.

Maankuulua Kuopion kauppatoria ympäröivät useat arkkitehtoonisesti merkittävät rakennukset kuten idyllinen kauppahalli, kaunis kaupunginteatteri ja tunnelmallinen tuomiokirkko. Museotarjontaa edustavat VB-valokuvakeskus, länsimaiden suurin ortodoksinen kirkkomuseo RIISA sekä jykevistä jugendrakennuksista löytyvät Kuopion taidemuseo sekä Kuopion museo. Musiikin ystävät nauttivat kulttuurielämyksistä Kuopion Musiikkikeskuksessa, jonka akustiikka on maailman parhaimpien kapellimestareiden kiittelemä.

Viehättävät puistot, Suomen kaunein kaupungin keskustasta löytyvä lampi, Valkeisenlampi, Väinölänniemi uimarantoineen ja Kallaveden yllä kiemurteleva kaunis Saaristokatu osoittavat luonnon ainutlaatuisen arvon osana kutsuvaa kaupunkimaisemaa.

Nähtävyydet Kuopiossa, Valkeisenlampi
Tahkon näköalatorni, tuolihissi

Tahkon nähtävyydet

Tahkon suosituin nähtävyys on rinteiden huipulta avautuva, vuodenaikojen ja valon mukaan vaihtuva postikorttimaisema. Se lumoaa kerta toisensa jälkeen kaiken ikäiset kävijät ja on tavoitettavissa ympäri vuoden.

Tahkon huipulle, 296 metrin korkeuteen merenpinnasta pääsee talvisin suksilla, rinnekabiinilla, retkeillen, moottorikelkalla sekä rinneravintoloihin johtavia autoteitä pitkin.

Kesäsesongilla huipulle kannattaa suunnata joko ylös asti johtavia Tahkon portaita pitkin, retkeilyreittejä vaeltaen, autolla tai maisemahissillä leppoisasti näkymiä ihastellen. Tahkon huipulla, Pehkun vieressä sijaitseva näköalatorni avaa maisemat kaikkiin ilmansuuntiin, joten sieltä voi bongata myös esimerkiksi Puijon tornin.

Lähialueen helmet

Kuvankaunis Järvi-Suomen alue tarjoilee silmäniloa kaikkialla. Lukuisat luonnonsuojelualueet, upeat kansallispuistot ja luonnon muokkaamat nähtävyydet ovat kaikkien vapaasti käytettävissä ilman pääsymaksua.

Nilsiän kupeessa, Tahkolta vain puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitsevan Pisan luonnonsuojelualueen erikoisuus on vaaran laelle päälle rakennettu, jykevä näköalatorni, josta kirkkaalla säällä avautuu näkymä Tahkolle ja Kuopioon saakka.

Rautavaaran ja Sotkamon rajamailla sijaitseva Tiilikkajärven kansallispuisto on yksi alueen upeimmista luontokohteista. Nähtävää riittää hiekkarannoilla, harjuilla, metsien huminassa sekä tuoksuvilla, pitkospuiden täyttämillä soilla, jossa luonto on todella läsnä. Alueella on useita erimittaisia reittejä, jokia, siltoja, paljon historiallisia nähtävyyksiä sekä monia taukopaikkoja ja -tupia. Mielenkiintoinen on myös Tiilikan ja Metsäkartanon välimaastoon jäävä Pumpulikirkko, joka on suuresta haljenneesta hiidenkirnusta syntynyt luonnon nähtävyys keskellä suojeltua metsää.

Vastakohtien Etelä-Konnevedellä – Kuopion lounaispuolella – järviluonto kohtaa vuorimaat ja karujen kalliorantojen taakse kätkeytyy sisämaan vehreitä lehtoja. Kansallispuiston alueen kolme huippua, Kalajanvuori, Loukkuvuori ja Kituvuori tarjoavat luonnon muokkaamia maisemia useammankin käyntikerran ajaksi.

Kuopion eteläpuolella, Leppävirralla sijaitseva Orinoron rotkolaakso on syntynyt jääkauden sulamisvesien uurtamana noin 10 000 vuotta sitten. Orinoron pituus on noin 200 metriä, syvyys suurimmillaan lähes 20 metriä ja sen pohjalla pulppuaa lähde. Lumi ja jää säilyvät siellä kesäkuulle saakka. Alue on geologian tutkimuskeskuksen kokoamalla valtakunnallisesti arvokkaiden geologisten luontokohteiden listalla.

Kuopion pohjoispuolella, Maaningalla puolestaan kuohuu Suomen korkein vapaana virtaava koski –  Korkeakoski, joka on suosittu käyntikohde varsinkin keväällä kun putous on lumien sulamiseen aikaan komeimmillaan. Korkeakosken rotkolaaksossa on noin 35 hehtaarin kokoinen luonnonsuojelualue ja itse koski on noin 36 metriä korkea.

Vierailemisen arvoisia luonnon nähtävyyksiä ovat myös Sonkajärven Jyrkänkosken kuohut sekä Seinävuoren Rotkolaakso Tuusniemellä. Kallionhalkeamaan syntynyt ja viimeisimmän jääkauden aikana, noin 10-12 tuhatta vuotta sitten muovautunut rotko on noin 500 metriä pitkä, 20 – 40 metriä leveä ja korkeimmalta kohdaltaan jopa 25 metriä syvä. Rotkolaakso rauhoitettiin vuonna 1964 luonnonsuojelulain nojalla luonnonsuojelualueeksi.