Hiihto

Nauti järvenjäillä kiertelevistä latureiteistä tai sivakoi mäkiä ylös ja alas keskellä kaunista metsämaisemaa.

Hiihtoladut ja latukartat

Kuopiossa ja Tahkolla on yhteensä jopa 600 kilometriä hiihtolatuja. Tähän kun lisätään vielä lähikuntien ladut, päästään varmasti pitkälle yli tuhannen kilometrin. Lähin hiihtolatu on aina lähes kulman takana, viettipä vapaa-aikaansa sitten missä päin aluetta tahansa.

Kuopion hiihtolatujen pääreittejä ovat Puijo-Puijonsarvi sekä Jynkänvuori-Petosen alueen ladut, mutta kuten latukartastakin voi havaita, on latuja aivan kaikkialla kaupungin alueella – niin jäällä kuin mantereellakin. Jäälatujen avauduttua on keskustassa majoittuvien matkailijoiden kätevintä lähteä hiihtämään Kuopion matkustajasatamasta tai Puijon hiihtostadionilta, johon pääsee helposti myös bussilla. Myös Rauhalahden alueella ladut ovat aivan vieressä ja yhteys keskustaan toimii niin jäälatua pitkin hiihdellen kuin bussillakin. Suosittuja taukopaikkoja ovat muun muassa Pilpan ja Tervaruukin majat sekä kymmenet laavut ja nuotiopaikat latujen varsilla sekä Kallaveden saaristoissa. 

Kuopion latujen kunnostustilannetta voi seurata reaaliaikaisesti, joten hiihtämään pääsee aina juuri kunnostetulle ladulle. Latujen kunnossapidosta vastaa Mestar Kuopio Oy.

Hiihto Kuopiossa ja Tahkolla

4 vinkkiä onnistuneeseen hiihtoelämykseen Kuopiossa

  1. Piipahda saaressa tai hiihdä sen ympäri jäälatua pitkin! Kauniita, myös perheen pienimmille sopivia reittejä on esimerkiksi Itkonniemi-Pieni-Telkko, jonka pituus on 1,5km suuntaansa. Pieni-Telkossa on laavu, liiteri ja wc, joten saaressa voi pitää evästauon. Kuvankauniin Rönön ympäri kulkee 3km pitkä latu, jonne pääsee kätevästi sekä satamasta että Hermanninrannasta noin 1km mittaisia latuja pitkin.
  2. Nauti kahviloiden ja ravintoloiden antimista. Sataman M/S Queen R -laivan talvikahvila on jäällä hiihtäjille helpoimpia latukahviloita. Kallaveden jäältä käsin on helppo piipahtaa myös Bellanrannan Bella Lake Resortin latukahvilassa tai Saanan ravintolassa vaikkapa lounaalla. Jääladuilta saavutettavissa olevien kahviloiden lisäksi latu- ja ulkoilukahvioita on esimerkiksi Neulamäen Pörrönpolulla.
  3. Kokeile Kuopion suosituimpia hiihtolatuja Puijolla. Puijolla on lukuisia eri pituisia reittejä, joista jokainen hiihtäjä löytää mieluisensa. Keskeisimmät ladut on valaistu, joten Puijolla on helppo hiihtää myös aamuvarhaisella tai illan hämärtyessä. Taukopaikaksi sopii Ylä-Antikkalan laavu tai Puijonnokan laavu.
  4. Välineet voi myös vuokrata! Jos yllättäen iskevä hiihtoinnostus ottaa valtaansa, omat sukset ovat parhaat päivänsä nähneet, haluat kokeilla toista hiihtotapaa tai sukset eivät mahtuneet reissuun mukaan, on helpoin napata vuokrasukset alle. Näin ne ovat myös takuulla hyväkuntoiset ja oikein voidellut. Vuokrasuksia saa sataman M/S Queen R -laivan välinevuokraamosta.

Tahkon ladut

Tahkon hiihtokausi avataan lokakuussa, jolloin Tahkon ensilumenlatu houkuttelee hiihtokansaa läheltä ja kaukaa. Luonnonlumella avataan ensimmäisenä Tahko-Nilsiä välinen valaistu latu ja talven edetessä alueen latuverkosto ulottuukin metsä- ja harjumaisemien lisäksi Syvärin jäälle muodostaen monenpituisia lenkkejä. Latujen varrella olevat nuotiopaikat sekä latukahvilat ovat toiminnassa koko hiihtokauden ajan ja Tahkon ilmainen Skibussi palvelee erinomaisesti myös hiihtäjiä.