Tahko Mountain

Tahkovuoren rinteet 50 vuotta

  Salla Kotsalainen • 09.02.2021

Tahkon nykyiset rinteet avattiin 14.2.1971

Tahkon nykyisellä paikalla sijaitsevien rinteiden virallisia avajaisia juhlittiin 14.2.1971 klo 11:00. Ensimmäisenä talvena rinteitä oli kaksi; nykyiset Vauhtirinne ja Turistirinne. Uusi, upea hiihtohissi nosti laskijat 200 metriä Tahkolahden yläpuolelle ja se sijoittui samalla paikalle kuin nykyinen, Tirolin edestä nouseva päähissilinja.

“Terveisiä kaikille ja kertokaa, että Tahkovuoren Suurrinteet tarjoavat runsain mitoin elämäniloa”, julistettiin vuoden 1971 avajaisten mainoksessa. Ja samaa elämäniloa Tahko tarjoilee yhä tänäkin päivänä. Ympärivuotiseksi, yhdeksi Suomen monipuolisimmista matkailukeskuksista kehittyneellä alueella rinteitä on nyt 24 ja hissejä 15. Hissilippujen myynnillä mitattuna Tahko on Suomen neljänneksi suurin hiihtokeskus.

Matkailu alkoi jo 53 vuotta sitten

Matkailu ja laskettelu Tahkolla alkoi jo vuonna 1968, kun nilsiäläiset rakensivat ensimmäisen hiihtohissin Tahkomäen paloaukealle, Nipaselle, noin 5 km päähän nykyisistä rinteistä. Avajaiset sekä suuret kansalliset hiihto- ja pujottelukisat järjestettiin helmikuussa 1968. 

Nykyisten rinteiden paikan löysi silloisen Lomasavon toimitusjohtaja Pekka Reinikka. Paikan olemassaolo oli toki tiedetty jo pitkään, mutta vasta Reinikka kiinnostui rinnealueesta hiihtoretkillään ja uskoi uusien, korkeampien rinteiden vetovoimaan niin lujasti että käynnisti neuvottelut maanomistajien kanssa. 

“Reinikan mielestä uudelle rinnealueelle piti rakentaa välittömästi hiihtohissi ja laskettelurinteet. Lomasavon johtokunta ei kuitenkaan lämmennyt Reinikan ajatukselle. Johtokunta halusi, että hotellin rakentaminen aloitetaan mahdollisimman pian. Ristiriita näkemysten välillä ratkesi niin, että Reinikka lähti yhtiöstä ja perusti kumppaninsa Jörn Donnerin kanssa Tahkovuori Oy:n, joka ryhtyi rakentamaan laskettelukeskusta Tahkolahden rantaan nykyiselle rinnealueelle.”
( Rimpiläinen, 2017 )

Tahkon matkailun värikkäistä alkuvuosista voit lukea tästä alunperin vuonna 2017 julkaisusta artikkelista >>

Saatat olla kiinnostunut

Esittelyssä

Laskettelu

Esittelyssä

Rinneravintolat

Esittelyssä

Hiihtoloma