Tahko Panorama rakennus ja uusi tie huipulle

Tahkon Länsirinteiden tietyöt valmistuivat – maisemahotellin rakennustyöt käynnissä

Tieyhteydet Tahkon Länsirinteille ovat
parantuneet merkittävästi

Uudistunut tieyhteys ja laajennettu pysäköintialue mahdollistavat turvallisen kulkemisen huipulle kaikkina vuodenaikoina. Uuden tien valmistumisen myötä etenevät myös Tahkon huipulle rakennettavan maisemahotellin ja metsäkylpylän rakennustyöt. Päärakennuksen seinäelementtien pystytys alkaa viikolla 45.

Tahkon Länsirinteille johtavaa Tahkomäentietä on levennetty ja parannettu. Lisäksi tietä on siirretty alemmas Välimäen ja Rahasmäen väliseen laaksoon noin kilometrin matkalla. Tietöiden yhteydessä Länsirinteiden alue liitettiin myös vesijohto- ja viemäriverkkoon.

Samassa yhteydessä uusittiin myös Tahkon huipulle, Panoramaan johtava tie sekä sen yläosan pysäköintialue, jossa on nyt tilaa 80 henkilöautolle. Uusi tie on selvästi aiempaa leveämpi, loivempi ja siten myös turvallisempi. Tien yläosassa, Panoraman edustalla tie kulkee 4,2 metriä korkeassa alikulkutunnelissa laskettelijoiden käyttämän siirtymärinteen ali. 

Rakennushankkeen kokonaiskustannus on noin 1,51 miljoonaa euroa. Etelä-Savon ELY-keskus myönsi Kuopion kaupungille ja alueen yrityksille tiehankkeita varten rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). EU- ja valtiontuen osuus kokonaiskustannuksista on 938 000 euroa. Kuopion kaupungin osuus kokonaisuudesta on noin 135 000 euroa. Tahkon rinneyhtiö SkiOne Group, Panorama Resort Oy ja Tahkomäen tiekunta maksavat loput omalla rahoituksellaan. Teiden rakennuttamisesta vastasi Kuopion kaupunki.

Tilaa uudelle rinnealueelle

Kuopion kaupungin yritysasiamies Unto Juutinen korostaa, että Länsirinteiden tieyhteyksien parantaminen oli tärkeää Tahkon matkailualueen kehitykselle. 

”Länsirinteiden alueelle pääsee nyt autolla entistä helpommin ja turvallisemmin. Lisäksi uudet yhteydet luovat edellytykset alueen palvelujen kehittämiselle”, Juutinen sanoo.

Tahkomäentien siirtäminen laakson pohjalle mahdollistaa Länsirinteiden laajentamisen Välimäen alueella. 

”Välimäellä on nykyisin lapsille ja aloitteleville laskijoille sopiva Lännen Helppo sekä Kids Slopestyle. Voimme jatkossa rakentaa Välimäen ja Rahasmäen väliseen laaksoon uuden rinnealueen”, sanoo SkiOne Groupin toimitusjohtaja Lauri Suutarinen.

Tahkonrinteet

Tahko Mountain

24 rinnettä, 15 hissiä, Tahko Snowpark neljällä eri alueella, uusi Mini Mountain ja paljon muuta!

Lue lisää

Maisemahotelli valmistuu syksyllä 2023

Panoramalle johtavan uuden tien valmistumisen myötä etenevät myös Tahkon huipulle rakennettavan maisemahotellin ja metsäkylpylän rakennustyöt. Tarvittavat infrarakenteet sekä hotellin päärakennuksen ja siihen liittyvän kylpylän perustukset ovat jo valmiita. Päärakennuksen seinäelementtien pystytys alkaa viikolla 45.

Päärakennuksen ja kylpylän sisätyöt tehdään tulevana talvena. Majoitustiloina toimivien erillisten huoneistojen työt alkavat keväällä 2023. Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan kymmenen huoneistoa. Maisemahotelli otetaan käyttöön syksyllä 2023.

”Alkuperäisiin aikatauluihin tai suunnitelmiin ei ole tullut muutoksia. Työt ovat edenneet jopa odotettua paremmin ja nopeammin. Rakennuspaikkakin osoittautui ennakoitua helpommaksi”, kertoo hotellia rakentavan Panorama Resort Oy:n yrittäjä Harri Jokela.

Parantuneet tieyhteydet mahdollistavat lisärakentamisen Länsirinteiden läheisyyteen.

Avaus Tahkon länsiosan kehitykselle

Jokela sanoo luottavansa vahvasti maisemahotellin mahdollisuuksiin.

”Sijaintimme Tahkon huipulla sekä kylpylän, maisemasviittien ja korkeatasoisen ravintolan yhdistelmä luovat aivan uudenlaisen ja uniikin matkailukohteen, jollaista ei vielä Suomen hiihtokeskuksissa ole. Olemme todellinen ski in, ski out -kohde, sillä kaikista huoneistoista pääsee ovelta suoraan rinteeseen.”

Parantuneet yhteydet ja maisemahotellin palvelut ovat tärkeitä myös rinneyhtiölle sekä Tahkon kokonaisuudelle.

”Kyseessä on alueellisesti merkittävä avaus, joka mahdollistaa seuraavat uudet hankkeet. Nyt Tahkon Länsirinteillä on entistä paremmat tieyhteydet, toimiva kunnallistekniikka ja uusia palveluja. Ne mahdollistavat lisärakentamisen Länsirinteiden läheisyyteen ja houkuttelevat toivottavasti myös investoijia”, sanoo Lauri Suutarinen.

Lue myös: