Varjoliitäjä

Eksoottisinta Kuopiossa – luonto ja vuodenajat

  vieraileva kirjoittaja • 16.02.2023

Elinkeinoa, viihdykettä ja elinvoimaa

Keskellä kauneinta suomalaista järviluontoa sijaitsee Kuopio – Capital of Lakeland. Kaupunkia ympäröivä luonto ja erityisesti Kallavesi ovat kuopiolaisille rakkaita. Ne tarjoavat jokaiseen vuodenaikaan elinkeinoa, viihdykettä ja elinvoimaa.

Puhdas Pohjolan luonto ja sen koskemattomat metsät ja järvet luovat ainutlaatuisen erityispiirteensä Kuopion alueelle.

Kesällä on mahdollista pulahtaa uimaan Kallaveden virkistävään ja puhtaaseen järviveteen. Aalloille voi nousta myös meloen tai SUP-laudalla, tai ottaa alleen vesijetin tai moottoriveneen. Perinteiset sisävesilaivat kuljettavat matkustajia matkailukeskus Saanaan ja Alahovin viinitilalle ja vesireittiä pitkin pääsee myös Tahkon matkailualueelle kanavien ja sulkujen kautta.

Syksyllä ruskan kellastamat lehdet koristavat Kallaveden rantojen metsiä ja pohjoistuuli nostattaa järvelle aaltoja muistutellen lähestyvästä talvesta. Silti kalastajat jaksavat hakeutua järvelle ja nostaa verkoillaan Kallaveden kalaa, erityistä muikkua, jota tarjoillaan kuopiolaisissa ravintoloissakin.

Talven tullen järven pinta jäätyy tarjoten uusia mahdollisuuksia Kallaveden kohtaamiseen. Jäällä on monenlaista kulkijaa, kuten hiihtäjiä, moottorikelkkailijoita ja varjoliitäjiä. Finland Ice Marathonin jääradalla luistelijat voivat viilettää allaan 12,5 kilometrin matkalta peilikirkasta jäätä.

Keväällä aurinko houkuttelee pilkkijöitä jäälle ahventen toivossa. Jäähän tehdyn reiän äärelle kyyristyneet hahmot odottavat saalistaan väsymättä. Kevätaurinko saa myös veneilijät aktivoitumaan ja ryhtymään veneidensä kunnostuspuuhiin.

Kuopio on puhtaan ilman ja veden kaupunki, jossa on monenlaista tekemistä.

Jäällä on monenlaista kulkijaa, kuten hiihtäjiä, moottorikelkkailijoita ja varjoliitäjiä.

Elämyksiä ja aktiviteetteja

Kuopion kaupunginmetsänhoitaja Seppo Jauhiainen pitää alueen vahvuutena sitä, että täällä on aidosti neljä vuodenaikaa.

– Meillä on myös oikea talvi. Moni ulkomaalainen haukkoo henkeään Kuopion Finland Ice Marathon -luisteluradan äärellä. Meille suomalaisille se on arkipäivää, että jäälle voi oikeasti mennä, mutta monelle ulkomaalaiselle se on huikea juttu.

Vuodenajat saavat kaupunkilaiset ja matkailijat eri tavoin ulkoilemaan ja nauttimaan alueen kauniista luonnosta. Kuopiossa on paljon erilaisia vaellus- ja ulkoilureittejä, ja taukopaikkoihin on panostettu.

Metsissä ja Kallaveden rannoilla on retkeilijöitä varten nuotiopaikkoja, laavuja ja kalamajoja, joissa voi tehdä tulet ja valmistaa retkiruokaa. Rannoilla on myös useita rantautumispaikkoja melojille ja veneilijöille.

– Vauhdikkaammasta menosta pitäville on myös hyvät moottorikelkkareitit, Jauhiainen vinkkaa.

Näe-ja-koe-talvella-Kuopiossa-ja-Tahkolla.jpg

Näe ja koe

Järvi-Suomen pääkaupungista löydät toivottua tekemistä koko perheelle ja koettavaa kaikille aisteille.

Lue lisää

Kaksi laskettelukeskusta, Tahko ja Kasurila

Alle tunnin matkan päässä Kuopion keskustasta on Tahko, joka on kesäisin golfin, ratsastuksen ja maastopyöräilyn keskus ja talvella huikeat laskettelu- ja hiihtomahdollisuudet tarjoava vapaa-ajan keskus.

– Talvi lumen ja elämysten muodossa on meidän ykkösjuttu. Se on huikea elämys, kun pakkasella aamumäessä rinteen huipulla katsoo auringon nousevan, Tahkon hiihtokeskusta pyörittävän Huippupaikat Oy:n toimitusjohtaja Lauri Suutarinen kuvailee.

Laskettelurinteitä hyödynnetään kesäisin alamäkipyöräilyyn, ja Tahkomäen laelle johtavia portaita pitkin pääsee näköalatorniin ja nauttimaan maisemaravintoloiden tarjonnasta.

Tahko tarjoaa trendikästä staycation-matkailua parhaimmillaan. Toinen Kuopion alueen laskettelukeskus, Kasurila, on puolestaan lähikeskus, jonne pääsee helposti paikallisbussilla. Suutarinen kertoo keskuksen saaneen tunnustusta vuoden lähikeskuksena.

– Kasurilassa voi päästä paikalliseen kulttuuriin ja yhteisöön kiinni. On ilo seurata miten pienestä laskettelukeskuksesta on tullut paikallisten olohuone.

Hiihto- ja laskettelukeskus Tahko

Helposti luontoon

Kuopiossa luontoon pääseminen on äärimmäisen helppoa. Kaupunki sijaitsee luonnon keskellä, Kallaveden ympäröimänä. Myös Kuopion kaavoituksessa on huomioitu luonnon helppo saavutettavuus, ja luontoa hyödynnetään asukkaiden virkistyskäytössä.

– Ulkomaalaisten mielestä eksoottisin juttu Kuopiossa on varmasti luonto itse ja sinne pääseminen niin helposti kuin se täällä on mahdollista, Jauhiainen arvioi.

Jauhiaisen mukaan esimerkiksi Saaristokaupungin kaupunginosassa Kallavedelle on asunnoista alle puoli kilometriä, ja luontoreitit ja kevyen liikenteen väylät lähtevät lähes kotiovelta. Myös julkisilla kulkuneuvoilla pääsee lähelle luontokohteita eri puolilta Kuopiota.

Monet valitsevat asuinpaikakseen haja-asutusalueen, jossa marja- ja sienimaastot ovat lähellä ja metsästys-, kalastus ja retkeilymahdollisuudet ovat loistavat.

Kuopion visiona on olla paitsi Järvisuomen pääkaupunki, myös Hyvän elämän pääkaupunki vuoteen 2030 mennessä. Hyvää elämää ilmentävät terveys, alueen elinvoima ja arjen rikkaus.

– Visio olla Hyvän elämän pääkaupunki on loistava lähtökohta saada hyödynnettyä ja parannettua Kuopion asukkaiden luontoliikuntamahdollisuuksia entisestään, ja tuoda luonnon terveysvaikutusten hyödyntäminen täyteen käyttöön, Jauhiainen suunnittelee.

”Täällä on Suomen puhtain kaupunki-ilma ja Euroopan kuudenneksi puhtain kaupunki-ilma”

Ainutlaatuinen Puijo ja jokaisenoikeudet

Keskellä Kuopiota kohoaa Puijo, ikiaikainen graniittimäki ja maailman pohjoisin lehtometsäalue. Puijo on myös Suomen vanhin yksityinen luonnonsuojelualue. Kuopion ydinalueella on lisäksi toinen hieno luonnonsuojelualue Kolmisoppi-Neulamäki. Sen laajuus on jopa noin 230 ja Puijolla hieman yli 200 hehtaaria.

Puijon urheilukeskuksessa, urheilulaaksossa, pääsee hiihtämään jo marraskuusta lähtien. Puijolla voi harjoitella myös Olympialaisten kuninkuusmatkan voittajan, hiihtäjä Iivo Niskasen, nimeä kantavalla 2,5 kilometrin lenkillä – ja saattaa laduilla nähdä itse mestarinkin.

– Puijolla on niitetty valtavan upeaa urheilumenestystä. Puijon hyppyrimäkien ja latujen ansiosta Kuopioon on tullut hurja määrä MM- ja olympiamitaleja, Puijo Peak Oy:n toimitusjohtaja Pekka Niemelä kertoo.

Urheilulaakson yläpuolella, keskellä ikihonkia, sijaitsee Puijon Torniravintola, jonka ikkunoista avautuu hämmentävän upea järvimaisema.

– Kuopiossa luonto on huikeimmillaan ja ilma puhtaimmillaan! Täällä on Suomen puhtain kaupunki-ilma ja Euroopan kuudenneksi puhtain kaupunki-ilma, Niemelä iloitsee.

Puhtautensa ansiosta Kuopion ympärille levittyvästä luonnosta on mahdollista kerätä syksyisin luonnonmarjat ja sienet ruokapöytään. Jokaisenoikeudet ovat poikkeuksellisen laajat Suomessa ja ylipäätään Skandinaviassa. Jokaisenoikeuksien ansiosta kenellä tahansa on oikeus käyttää luontoa riippumatta siitä, kuka omistaa alueen.

– Monet ulkomaalaiset ihmettelevät, että täällä voi mennä metsään marjastusaikaan ja syödä sieltä marjoja. Kuopiolaisille itselleen luonnossa liikkuminen on tuttua ja luontevaa ja ulkoilu- ja retkeilyseurojen toiminta onkin Kuopiossa aktiivista, Seppo Jauhiainen kertoo.

Luonnonläheisyys ja puhdas luonto ovat asioita, jotka tekevät Kuopiosta paikan, jossa on hyvä elää ja toimia. Jauhiainen arvioikin, että Kuopio on saanut hieman enemmän kuin monet muut paikat, kun maailmaa on luotu.

Sienien ja marjojen poimiminen on yksi jokaisenoikeuksista.

Saatat olla kiinnostunut

Esittelyssä

Retkeily

Esittelyssä

Nähtävyydet

Esittelyssä

Näe ja koe