vanari-satama-k031(1)


  Pauliina Ahonen • 09.03.2023

Koko perheen mökkiloma on osa suomalaista kulttuuriperimää

Kuopio on reilulla 10 800 kesämökillään koko Suomen mökkivaltaisin kunta. Ei siis ihme, että alueella kesälomiaan viettäneillä on muistoja nimenomaan mökkielämän mukavuudesta.

Me suomalaiset taidamme mökkeilyn, onhan maassamme yli puoli miljoonaa mökkiä, joille paeta velvollisuuksia vyöryvän arjen alta. Yksi nauttii mökillään rentoilusta, toinen kukkapenkin kuopsuttamisesta. Jotkut yhdistävät mökkiloman pieneen puuhasteluun kuten kalastaminen, tikanheitto tai mölkyn peluu ja joillekin mökki on paikka, jonne kutsutaan ystävät ja sukulaiset kestittäväksi ja kuulumisten vaihtoon.

Vaikka mökkeilytapoja on yhä monta kuin siellä kävijöitäkin, on kaksi asiaa varmaa: mökillä on aina mukavaa ja sauna lämpiää loman jokainen päivä.

Mökkimuistot siirtyvät sukupolvelta toiselle

Lapsuuden kesänsä mökillä viettäneitä yhdistää usein muisto luonnon läsnäolosta. Mökki metsän keskellä tai järven rannalla tarjosi mahdollisuuksia leikkeihin, joihin kaupungissa harvemmin pystyi. Ritsan rakentelu, pajupillin vuoleminen, kaarnalaivojen askartelu ja kottikärryralli metsämättäillä ovat jättäneet lähtemättömän muistijäljen monen pikkumökkiläisen mieleen.

Tiesitkö?

2,4 miljoonaa suomalaista suuntaa mökille vuosittain.

Yleensä koittaa kuitenkin aika, jolloin mökkeily ei enää maistukaan kaikelle jälkikasvulle, kun kaverit ja omat menot houkuttavat enemmän kuin luonnonrauha. Tuolloin vanhemmat saavat kaivattua omaa aikaa ja perheen teinit opetella itsenäistymistä. Mökkeilyn luonne muuttuu, mutta sen merkitys oman ajan tarjoajana, mukavan puuhastelun mahdollistajana ja virkistyskeinona säilyy.

Muutaman vuoden jälkeen aikuistuneet teinit palaavat jälleen mökille, jolloin ajanvietosta siellä tulee taas perheen yhteinen juttu. Mökille saavutaan koko porukalla ja välillä erikseen, koska onhan kaveriporukalla vietetty mökkiviikonloppu asia, jonka jokaisen suomalaisen tulisi kokea edes kerran elämässään.

Lopulta mökille löytää tiensä jälleen uusi sukupolvi, kun siellä lapsuutensa viettäneet vanhemmat tuovat jälkikasvunsa kesäloman viettoon. Syntyy taas uusia muistoja mökin takaa kaivetuista onkimadoista, rannasta löytyneistä näkinkengistä ja iilimadoista, joista isommat lapset kertovat hurjia tarinoita pienempiä pelotellakseen.

Vuokramökki tuo vapautta muttei velvoitteita

Suomessa mökkielämästä pääsee nauttimaan silloinkin, kun lähipiiristä ei löydy mökinomistajia. Vuokramökkejä on tarjolla runsaasti ympäri maata ja mökkien sijainti sekä varustelutaso vaihtelee mukavasti. Mieleisensä lomaparatiisin löytää siis varmasti jokainen, joka yhtään mökkeilystä haaveilee.

Vuokramökin etuna on huolettomuus ja usein kustannuksetkin ovat lopulta edullisemmat kuin omistaessa. Mökkilomakylien valttina on myös palvelujen läheisyys. Kuopiossa vuokramökkejä löytyy eniten Tahkon alueelta, jossa aikaansa pääsee viettämään luonnon keskellä, mutta kuitenkin elämysten äärellä nauttien samalla autenttista järvisuomalaista lomatunnelmaa.

Valitse mökki ja palvelut mukavuudenhalusi mukaan

Tahkon suurimmissa huviloissa majoittuu parikymmentä vierasta kerrallaan, kun taas pienempi porukka nauttii perinteisemmästä mökkitunnelmasta rantamökissä tai vaikka eräkämpässä. Vuokrattavat mökit sopivat hyvin myös juhlien järjestämiseen tai etätyöskentelyyn. Vuokramökin mukavuutta voi täydentää lisäpalveluilla, joita ovat esimerkiksi palju, kauppaostokset jääkaappiin toimitettuna, hieronta tai kokin laittama ateria.

Alueena Tahko on sopiva lomanviettopaikka koko perheelle. Teinitkään eivät aina raaski jäädä kotiin lomakylästä löytyvien elämysten ja aktiviteettien ansiosta. Mökkilomaan kun on helppo yhdistää vaikkapa maastopyöräilyä, ratsastusta, melontaa, frisbeegolfia tai keilaamista.

Mökkeily on koko perheelle sopiva vapaa-ajan elämys, josta parhaimmillaan syntyy elämänmittaisia muistoja, joita on ilo siirtää kokemusten kautta aina seuraaville sukupolville.

Saatat olla kiinnostunut

Esittelyssä

Mökit ja leirintäalueet

Esittelyssä

Suunnittele matkasi

Esittelyssä

Aktiviteetit