Vain Kuopiojutut

Vain Kuopiojutut

Kuopio – kaupunki Järvi-Suomen sydämessä Kallaveden äärellä. Jokainen tietää Puijon tornin, mutta Kuopiosta löytyy lukuisia muita uniikkeja juttuja, jotka tekevät piäkaupungista juuri sen meille rakkaan Kuopion. #vainkuopiojutut

Mualiman napa

Mualiman napa eli Kuopion tori on kaupungin keskipiste eli piäkaupungin sydän. Torilta on helppo suunnata mihin tahansa ja usein sitä käytetäänkin reittiohjeiden tai sijainnin kertomisen apuna. Täältä voit ostaa tuoreimmat kauden herkut, minkä lisäksi tori täyttyy kesäisin ravintola- ja kahvilavaunuista. Torilta löytyy myös legendaarinen Kuopion Kauppahalli.

Kuopio tori

Rännärit

Kuopiolle ominaiset rännikadut, eli rännärit, ovat osa kaupungin viehätystä. Muuta katuverkostoa selkeästi kapeammat rännikadut on rakennettu aikoinaan puutalokortteleihin estämään tulipalojen leviämistä. Nykyisellään ne ovat visuaalisuudesta nauttivan valinta kävelyreitiksi.

Torikahvit

Mualiman navassa nautitut kahvit ovat olennainen osa kuopiolaista kesää. Rohkeimmat eivät lopeta torikahvittelua ilmojen viilenemiseen, vaan jatkavat sitä kesän jälkeenkin. Torikahveilla törmää helposti tuttuihin, minkä lisäksi se on oiva valinta treffeille.

Kalakukko

Savolainen perinneruoka ja Kuopion tunnetuin tuote. Hanna Partasen kalakukko on käsite, ja tätä ruiskuoreen leivottua herkkua saa torilta (ks. Mualiman napa) tai Partasen leipomosta kivenheiton päästä torilta. Kalakukko leivotaan yleisesti joko muikuista tai ahvenista. Valitun kalalajin lisäksi ruistaikinakuori kätkee sisäänsä sian kylkeä. Kalakukon lisäksi saatavana on esimerkiksi kasviskukkoja ja lihakukkoja.

Vänärin palmut

Vänärin, eli Väinölänniemen uimarannan palmut aiheuttavat hilpeyttä kerta toisensa jälkeen. Varsinkin ensi kertaa Kuopiossa vieraileville Vänäri tekopalmuineen on ehdoton nähtävyys vuodenajasta riippumatta. Väinölänniemen uimaranta on Kuopion suosituin ranta, joten kesäisin vilinää riittää.

Vänäri, Väinölänniemi palmut, vain Kuopiojutut

Auringonottopaikat

Hellepäivänä rantojen ulkopuolella tapahtuvaan auringonpalvomiseen törmää taatusti. Hyväksi havaittuja auringonottopaikkoja ovat ainakin Snellmaninpuisto, Brahenpuisto ja Valkeisenpuisto.

Kaupunkipyöräily

Kuopiossa on sähköavusteisia Vilkku-kaupunkipyöriä, joiden käyttö on hyvin edullista. Ne ovat erittäin suosittuja ja monesti tuntuukin, että valtaosa liikenteessä olevista pyöristä on Vilkku-pyöriä. Kuopio oli edelläkävijänä ensimmäinen pohjoismainen kaupunki, joka otti sähköavusteiset kaupunkipyörät käyttöön.

Vilkku kaupunkipyörä

Saatat olla kiinnostunut

Esittelyssä

Perinteitä ja kaupunkikulttuuria

Artikkelit

Top 8 Instagram-lokaatiot Kuopiossa

Artikkelit

37 ideaa koko perheen kaupunkilomaan Kuopiossa