Tahko-talvi-maisema

Puheenjohtajan joulutervehdys 2023

  Venla Mutanen • 22.12.2023

Suurien muutosten vuosi päättyy ja seuraava alkaa

Tämän vuoden teema on ollut ”jos mitään ei muuta, mikään ei muutu”, sillä nyt matkailun kentällä tapahtuu paljon hyviä uudistuksia. Tällä hetkellä valmistellaan ja järjestellään niin paljon asioita, että uskallan sanoa rakentavamme yhdessä alueemme ja elinkeinomme uutta tulevaisuutta. Puheenjohtajan sekä koko Kuopio-Tahko Markkinoinnin hallituksen, johtoryhmän ja markkinoinnin tiimin vuosi on ollut todella kiireinen, mutta niin sen kuuluukin olla. Tätä työtä tehdään kaikkien teidän ja koko matkailuelinkeinon hyväksi. 

Alamme ja työmme merkitys on nähty matkailua laajemminkin hyvää tuovana asiana. Matkailu- ja tapahtuma-ala on yksi Kuopion strategisista kärkitoimialoista. Pidämme kaupunkimme ja alueemme eloisana ja aktivoimme ihmisiä lukemattomin tavoin liikkumaan, kohtaamaan ja nauttimaan. Yhdessä markkinoinnin tiimin kanssa olemme myös yksi merkittävimpiä alueemme imagoa rakentavista voimista. Kuopio onkin nykyään Suomen toiseksi vetovoimaisin kaupunki! Täällä asutaan maailman onnellisimman maan onnellisimmassa kaupungissa. Koen seisovani jättiläisen harteilla – sinä ja kaikki KTM:n kumppanit olette se jättiläinen.

Työmme tulokset näkyvät ensisijaisesti pitkällä aikajänteellä ja perustuvat täysin yritysten yhteiseen panokseen, eli kumppanuuteen. Neljä vuotta sitten ennen koronaa päätimme, että rakennamme koko markkinoinnin tavan ja koneiston uudelleen – valoimme itsellemme uuden perustan.

Keskityimme ydintehtäväämme; yhteismarkkinointiin ja sen modernisointiin. Hallituksen siunaama päätös on ollut hyvä, ja markkinointi on saanut selkeämmän tehtävän, vaikka matkalla olemme myös joutuneet kieltäytymään monesta. Samalla olemme onnistuneet tavoittamaan suomalaisia ja ulkomaalaisia kymmeniä miljoonia kertoja vuosittain. Kiitos sinulle kumppani, että olet uskonut alueeseemme ja meihin. 

KTM:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Suutarinen ja Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen Pohjois-Savon matkailu- ja tapahtuma-alan gaalassa 2023.

Samalla, kun elinkeinolle tärkeitä asioita päätettiin jättää pois markkinointiyhtiön vastuulistalta, tiesimme, että meidän tulee löytää niille uusi koti. Elinkeinomme kaipaa nyt yhteistä ääntä ja suuntaa; alamme tarvitsee, että sitä edustetaan ja kuunnellaan. Pitää luoda aktiivisesti verkostoja, jotta syntyy uusia resursseja ja yhteyksiä maailmalle. Alueeltamme löytyy valtavasti osaamista kehittää, ja monia kehitystoimia voitaisiin tukea yhteisesti suunnitellulla hankkeiden kokonaisuudella. Täytyy kehittää, jotta syntyy uutta tarjontaa. Toisaalta alueemme kaipaa uusia myyntikanavia luomaan kauppaa, ja lisäksi tarvitaan markkinointia, jolla luodaan kysyntää. Paperilla asia ei ole kovin vaikea juttu, mutta kun asiaan yhdistetään monta sataa yritystä, isoa ja pientä, liike-energian synnyttäminen onkin työläämpää. Tarvitaan aktiivista ja avointa yhteistyötä!

Tarvittiin uusi yhtiö

Kuopio-Tahko Markkinointi on aktiivisesti mukana rakentamassa uutta yhteistä kehitysyhtiötä edellä mainittujen asioiden koordinointia ja johtamista varten. Tänä syksynä on allekirjoitettu uuden yhtiön, Pohjois-Savon Matkailu Oy:n perustamisasiakirjat. Pohjois-Savon Matkailu Oy on samaan tapaan KTM:n kanssa private-public mallilla toimiva ja rahoitettu yhtiö, eli me yritykset yhdessä sanelemme yhtiön suunnan, jolle saamme näin toimien kuntien ja kaupungin tuen ja selkänojan. Ajamme yhteistä etua.

Kun yhteismarkkinointiyhtiömme kasvattaa kysyntää, pyrkii varmistamaan kaupan ja rakentaa matkailijan kokemusta matkan aikana, on uuden yhtiön rooli luoda edellytyksiä kasvulle koordinoimalla kehitystä ja edustamalla alaamme. Sen tehtävä on yhdistää elinkeinomme ja alueemme yhdeksi vaikuttavaksi ääneksi. Pohjois-Savon Matkailu ja Kuopio-Tahko Markkinointi elävät täysin symbioottisessa tilassa ja vaikuttavat sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Aloitamme yhdessä markkinoiden synnyttämisen kansainvälisesti.

Uusi yhtiö on herättänyt myös kysymyksiä ja moni pohtii esimerkiksi, että kummassa yhtiössä kannattaisi olla kumppanina mukana. Vastaukseni on luonnollisesti, että molemmissa. Toki KTM:n kumppanit tulevat edustetuksi myös uudessa yhtiössä, sillä KTM on Pohjois-Savon Matkailu Oy:n osakas. Kehitystoimien ja kansainvälisten verkostojen rakentaminen ja vaikuttaminen on ensiarvoisen tärkeää yhdessä. Olen mukana vaikuttamassa myös uudessa yhtiössä, joten mikäli haluaisit olla mukana kehittämässä Pohjois-Savon matkailu-, tapahtuma- ja vapaa-ajan alaa, ole minuun yhteydessä soittamalla, mailaamalla tai laittamalla viestiä Whatsappissa.

Uusi yhtiö järjestäytyy parasta aikaa ja etsii tällä hetkellä toimitusjohtajaa. Katso lisää www.pohjois-savonmatkailu.fi .

Iso muutos, isompi kiitos

En tiedä olisiko tätä kaikkea voinut lyhyemmin kirjoittaa. Pidempi olisi tullut jos olisin kirjoittanut kaiken itse, mutta sain jälleen apua KTM:n markkinointitiimin viestinnän ammattilaisilta. Suosittelen muillekin kumppaneille pyytämään apua, sekä kehotan niitä, jotka eivät vielä ole kumppaneita, lähtemään mukaan. Kasvatetaan yhdessä alueemme näkyvyyttä sekä maailmalla että kotimaassa ja nautitaan työstämme ja sen tuloksista.

Kiitos ystävät ja kollegat – kumppanit. Hyvää joulua! Tehdään uuden vuoden uusi menestys yhdessä!

Lauri Suutarinen
hallituksen puheenjohtaja

lauri(at)skione.fi
p. 050 597 5397

Saatat olla kiinnostunut

Esittelyssä

Kuopio-Tahko Markkinointi

Esittelyssä

Kumppaniksi

Artikkelit

Pohjois-Savon alueen Matkailu- ja tapahtuma-alan gaala järjestettiin Kuopiossa