Melonta

Anna Järvi-Suomen lumon valloittaa – ikimuistoisia hetkiä vapailla vesillä.

Melontaretkelle Järvi-Suomen sydämeen

Kuopion, Tahkon ja lähialueiden melontareitit tarjoavat loputtomasti vaihtoehtoja ja retkille voi lähteä joko omin varustein tai opastetun melontaretken varaten. Myös tunnelman voi valita mieleisekseen – tutustu kaupunkiin vesiltä käsin tai suuntaa täydellisen hiljaisuuden pariin auringonlaskua ihastelemaan.

Alueen saaret ja luodot toimivat taukopaikkoina paitsi melojille, myös veneilijöille ja muille vesillä liikkujille. Useista melontareittien varrella olevista saarista löytyy välipalan valmistukseen sopiva tulipaikka sekä osasta myös uimaranta, jossa pulahtaa puhtaaseen veteen. Saaristot ovat myös suosittua marjastus- ja sienestysaluetta, joten loppukesän melontaretken lomassa voi poimia talteen luonnon antimet.

Kanoottien vuokraus

Kuopion ja Tahkon melontaretkiä tarjoavat ohjelmapalveluyritykset ovat kohteesta riippuen tavoitettavissa kävellen, kaupunkifillarilla tai paikallisliikenteen bussilla ja ne tarjoavat monipuolisia elämyksiä kaikentasoisille osallistujille. Alueelta saat aina kaiken tarvitsemasi – myös turvallisen oppaan tuntemattomille vesille tai vuokrakanootin, pelastusliivit, reittivinkit ja eväät omatoimisille reissulle.

Oman reitin suunnittelussa voi laskea, että aloittelija meloo helpolla reitillä ja avokanootilla noin 3-6 km/h. Kajakilla melova omatoimiretkeilijä puolestaan kulkee noin 4-8 km/h. Yksin melomista ei suositella, joten oma reittisuunnitelma kannattaa aina ilmoittaa maissa oleville läheisille.

Monentasoiset melontareitit

Kuopion lähivesillä on neljä suojaisaa melontareittiä, joista kaksi keskustan tuntumassa olevaa tarjoavat elämyksiä myös vasta-alkajille. Kuopiota ympäröivän, satumaisen kauniin Kallaveden pienet saaret ja luodot muodostavat Keski-Kallaveden saariston, joka on pääosin virkistyskäytössä. Alueella on myös noin 25 hehtaaria luonnonsuojelualueita. Koko Keski-Kallaveden saaristo on Natura-aluetta. Helpoin tapa nautiskella kesäisestä kaupungista Kallavedeltä käsin, on vuokrata kanootti joko Kuopion Seikkailukeskuksesta satamasta tai Väinölänniemen Cafe Väinöstä.

Tahko

Tahkon melontareitit kulkevat satasaarisen Syväri-järven postikorttimaisemissa rinteiden kajastaessa horisontissa. Järvi-Suomen alueelle tyypilliseen tapaan myös Tahkon saaristoista löytyy useita upeita taukopaikkoja. Moni Tahkon kävijä suuntaa kanoottinsa läheiselle Kammonluodolle, jossa kesäpäivä taittuu illaksi nuotion äärellä, välillä uimassa käyden. Piipahtaa kannattaa myös ainakin historiallisessa Aholansaaressa tai Nimettömän laavulla.

Lumoavat lähialueet

Pohjois-Savon upeat melontareitit ja vapaat vedet tarjoavat loputtomasti elämyksiä myös kokeneille melojille. Testata kannattaa ehdottomasti esimerkiksi Kuopiossa Kallaveden eteläosaan suuntautuvaa reittiä tai 110 kilometrin pituista rengasreittiä Kuopiosta Vehmersalmen kautta Juurusvedelle ja takaisin Kuopioon. Useamman päivän retkelle sopii myös Kuopiosta Tahkolle suuntautuva melontareitti, jonka varrelle sijoittuu myös kolme vesistöjä yhdistävää kanavaa. Kiinnostavia melontakohteita löytyy muun muassa Rautavaaralta, Tiilikan ja Metsäkartanon ympäristöistä, Kuopion eteläpuolelta Etelä-Konneveden kansallispuistosta sekä Iisalmen seudulta, esimerkiksi Iisalmi-Runni-Kiuruveden vesireitiltä.