Veneily

Lempeitä laineita ja valloittavia vaahtopäitä Järvi-Suomen pääkaupungissa.

Veneily ja vieraspaikat

Järvi-Suomen sydämessä sijaitseva Kuopion Matkustajasatama on Vuoksen vesistön vilkkain satama, johon on Saimaan kanavan ja Savonlinnan kautta yhteys mereltä saakka sekä edelleen pohjoisemmaksi Tahkon ja Iisalmen vesireiteille sekä Iisalmesta Kiuruveden suuntaan. Savonlinnasta Kuopioon voi veneillä joko Heinäveden tai Varkauden kautta, vaikkapa Leppävirralla pysähtyen. Kuopion retkisatamaverkosto on Suomen suurin ja saaristoista löytyykin upeita rantautumispaikkoja, joissa voi yöpymisen lisäksi myös retkeillä, marjastaa tai sienestää.

Kuopion suosituimpia vierasvenepaikkoja ovat keskustan ja värikkään matkustajasataman palveluiden äärellä oleva Kuopion Maljalahti. Rauhallisempia satamia löytyy Väinölänniemen takaa Kuopionlahdelta, Bellanrannan Saanasta sekä Rauhalahdesta. Bellanrannassa on myös polttoaineen tankkauspiste veneilijöille ja alueelta löytyy myös septityhjennysmahdollisuus.

Vierasveneilijät ovat tervetulleita myös Kuopion Pursiseuran tukikohtaan Pirttiniemeen. Kuopion retkisatamista yöpymiseen sopivat hyvin muun muassa Iivarinsalon ja Hietasalon saaret, joissa molemmissa on wc, keittokatos, upea hiekkaranta ja mahdollisuuksia retkeilyyn sekä pienempi Hauto-Koisti, jossa on myös sauna.

Kuopion lähivesien ja Tahkon Vesireitin lisäksi kauneudellaan houkuttelee myös Kuopio-Iisalmi välinen vesireitti. Kuopiosta Maaningan ja Lapinlahden kautta Iisalmeen kulkevan reitin varrella on kaksi sulkukanavaa, Ahkiolahden ja Nerkoon kanavat. 

Veneily

Tahkon vesireitti

Tahkon vesireitti vie vesilläliikkujat Juankosken ja Nilsiän kautta Tahkolle upeissa savolaismaisemissa. Kirkkaita vesiä, kauniita kapeikoita ja mukavia pysähdyspaikkoja, sekä tietenkin kaikkiaan kolme sulkua joissa vaihtaa vesistä toisiin. 72km pitkä Tahkon vesireitti kulkee Karjalankosken ja Juankosken itsepalvelusulkujen sekä Lastukosken kanavan kautta.

Tämä yksi Suomen kauneimmista reiteistä soveltuu myös melojille sekä vaikkapa kirkkoveneellä soutamiseen. Reitin varrella on suojaisia poukamia joissa voi pitää taukoa tai yöpyä sekä vieraslaitureita ja retkisatamia. Määränpäässä odottavat upeat matkailukeskuksen palvelut runsaan tapahtumatarjonnan kera. Kuopiosta Tahkon vesireitille on yhteys myös Vehmersalmen, Summan kanavan ja Riistaveden kautta. Vesireitin päätepiste on Varpaisjärvellä.