DSC01374-edit-2
  Pauliina Ahonen • 16.01.2023

Kolme helppoa tapaa vahvistaa omaa luontoyhteyttä

Nykyihmisen kaipuu luontoon juontaa juurensa aikojen taa, jolloin yhteytemme luonnon kanssa oli jo olosuhteiden sanelemana huomattavasti vahvempi ja vastavuoroisempi kuin nykyään. Vaikka ihminen on yhä osa luontoa ja luonto osa meitä, saatamme kokea kadottaneemme yhteyden, tai kokevan se jopa merkityksettömäksi.

Kuitenkin useat tutkimukset osoittavat, että luonnolla on merkittävä vaikutus henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiimme, maailmankatsomukseemme ja jopa tietoisuustaitoihimme. Luonnon vaikutus stressin lievittämisessä, keskittymiskyvyn parantamisessa ja mielialan kohentamisessa on kiistaton.

Miksi yhteys katoaa ja voiko sen löytää uudelleen?

Vieraantuminen luonnosta on tapahtunut hiljalleen kaupungistumisen myötä. Kun sukupolvet toisensa perään varttuvat aikuisiksi ilman säännöllistä kosketusta luontoon, ei ole ihme, että yhteys heikkenee tai pahimmillaan katkeaa kokonaan. Keskitymme pitämään itsemme kiireisinä, ihannoimme materiaa ja haluamme koko ajan enemmän ja enemmän, vaikka todellisuudessa meillä on jo kaikki, mitä tarvitsemme. Erityisesti Suomessa puhtaan järviluonnon ympäröimänä olemme rikkaampia kuin uskommekaan.

Luontoyhteyden katoamisen tiedostaminen voi olla herättävä ja toisaalta jopa pelottava kokemus. Onneksi yhteyden voi kuitenkin aina löytää uudestaan. Ja kun yhteyden arvon kerran ymmärtää, osaa sitä vaalia jatkossakin. Keinoja oman luontoyhteyden löytämiseen on lukemattomia. Alla muutama vinkki, joita niin aloitteleva kuin kokeneempikin luontokävijä voi kokeilla.

Metsäkartano_Dog-and-hikers-edit-2.jpg

Minne suunnata luontoretkelle?

Tutustu alueemme kauniisiin luontokohteisiin ja löydä omat suosikkipaikkasi ja retkeilyreittisi.

Lue lisää

1. Lähde luontoretkelle oppimaan

Meistä monelle lapsuuden parhaimmat muistot liittyvät luonnossa liikkumiseen perheen ja ystävien kanssa. Luonnossa retkeiltiin, urheiltiin ja leikittiin. Siellä opeteltiin hankkimaan syötävää, rakenneltiin majoja ja tunnistettiin kasvi- ja eläinlajeja omaksi huviksi ja hyödyksi.

Samat kokemukset tuovat iloa lapsille myös nykypäivänä ja rakentavat pohjaa arvokkaalle luontoyhteydelle. Luonnossa riittää opittavaa päivittäin ja omia taitoja on mukavaa hyödyntää aina aikuisiälle saakka. Haastetta ja vaihtelua retkeilyyn saa vaikka pelaamalla luontotietovisaa. Kokeilkaa, kuka tunnistaa eniten kasvi- ja eläinlajeja tai nimetkää etukäteen lista lajeista, jotka nopeimmin bongannut palkitaan voittajana.

2. Löydä oma voimapaikkasi

Monilla luonnossa paljon liikkuvilla on oma lempipaikkansa, jonne haluaa palata rauhoittumaan ja keräämään voimia. Millainen voisi olla sinun voimapaikkasi? Onko se mustikoita notkuvien varpujen peittämä mätäs, kallionhuippu upealla Kallavesi-maisemalla vai karhea kivenlohkare pienen metsälammen rannalla puiden katveessa?

Ennen muinoin luonnon erityistä voimaa henkivät pyhät paikat liittyivät usein ravinnon hankintaan. Mitä runsaammin paikka tarjosi marjoja, sieniä tai riistaa, sitä tärkeämpi alue oli. Nykyihmiselle yhtä tärkeää voi olla luonnon tarjoama henkinen ravinto. Ehkäpä voisitkin valita voimapaikaksesi sellaisen kohdan metsää, joka tuottaa sinulle iloa, auttaa rauhoittumaan ja näkemään luonnon erityistä kauneutta.

3. Kasvata henkistä hyvinvointia metsäterapialla

Luonto on merkittävä henkisen hyvinvoinnin lähde ja viime vuosina niin ulkomailla kuin koto-Suomessakin on kehitetty erilaisia metsää hyödyntäviä terapiamuotoja. Suomessa syntynyt hyvinvointimenetelmä on nimeltään metsäkellintä, jonka tarkoituksena on tietoisesti ylläpitää omaa hyvää oloa ja terveyttä luonnon avulla. Menetelmän kehittäjä on maatalous- ja metsätieteiden maisteri Mirja Nylander.

Metsäkellinnän keskiössä ovat yksinkertaiset harjoitteet, joiden avulla tutustutaan omaan elinvoimaan, virkistytään luonnon avulla, vahvistetaan luovuutta ja syvennetään omaa luontoyhteyttä. Harjoitteista tärkein on puuhengitys, jossa selkä puuta vasten hengittämällä päästetään mieli uudelle tasolle. Tällä harjoitteella mahdollistetaan nopea syvärentoutuminen, jota tavoitellaan myös mietiskelyssä sekä joogassa.

Lähde siis rohkeasti luontoon ja aloita luontoyhteytesi elvyttäminen jo tänään. Saatat pian huomata, kuinka stressi vähenee ja hyvä olo lisääntyy. Parhaimmillaan löydät luonnon ja itsesi uudelleen ja pahimmillaankin vain huomaat jääväsi koukkuun luonnosta nauttimiseen.

Saatat olla kiinnostunut

Esittelyssä

Nähtävyydet

Esittelyssä

Retkeily

Esittelyssä

Inspiraatio