Puijon torni Kuopio
  Pauliina Ahonen • 09.03.2023

Kevät palauttaa valon ja värit

Pisimpään odotettu, itsessään lyhyin vuodenaikamme on taas valmiina aktivoimaan jokaisen talvihorroksesta heräilevän. Lisääntyvä valo antaa ihanasti uutta energiaa ja lämpenevät päivät houkuttavat arimmatkin vilukissat haistelemaan raitista ulkoilmaa.

Keväisin koemme olevamme uuden äärellä, kun maisema muuttuu luonnon synnyttäessä itsensä uudelleen ja pienimmätkin pörriäiset aloittavat vauhdikkaat keväpuuhansa. Joskus surinaa saattaa kuitenkin kuulua muualtakin kuin ikkunan välissä lymyävän kärpäsen siivistä. Syynä saattavat olla talven jäljiltä ylikierroksilla käyvät aivot.

Paras lääke vaivaan on jokavuotinen mielen kevätsiivous, joka auttaa karistamaan raskaat ajatukset pois päästä ja raivaamaan tilaa hyville asioille. Samalla virkistyy myös keho ja näin tulevasta kesästäkin nauttii vapaammin.

Kuusi vinkkiä mielen kevätsiivoukseen

1. Vaihda auto polkupyörään

Varma kevään merkki ovat katukuvaan ilmestyvät kaupunkipyörät, joilla Kuopiossa hurauttaa kätevästi paikasta toiseen keskustassa ja sitä ympäröivillä alueilla. Sähköavusteisilla pyörillä polkiessa ei edes haittaa, vaikka talven jäljiltä jäsenissä olisi vielä lievää kankeutta.

Jos omistat oman fillarin, haasta itsesi kulkemaan tavallisesti moottoriajoneuvolla taittamasi lyhyet matkat polkupyörällä. Se on terveellisempää paitsi sinulle, myös rakkaalle ympäristöllemme.

2. Rakenna ruokavalio vuodenaikojen mukaan

Joko tiedät, mitkä ovat tämän sesongin trendikkäimmät raaka-aineet ja mitä niistä nyt kokataan? Useat alueemme ravintolat tarjoilevat myös keväisin paikallisten ruokatuottajien parhaista aineksista koottuja herkkuannoksia, joita voi nauttia halutessaan myös kotiin kuljetettuna. Kotikokit taas voivat loihtia herkullista lähiruokaa esimerkiksi Kauppahallin pikkuputiikeista löytyvistä ruoka-aineista.

3. Merkkaa kalenteriin aikaa mielekkäälle tekemiselle

Yksi rentoutuu kotona kirja kourassa, toinen suosikkiurheilulajinsa parissa hikoillen. Kurkista siis kaupungin kirjaston e-tarjonta tai kaiva esiin kiehtova klassikko ja anna itsesi uppoutua kiireettömään tarinatuokioon. Äksönin ystävä taas löytää parasta puuhaa alueemme urheiluaktiviteeteista, joiden joukosta voi löytyä vaikka uusi harrastus.

4. Karsi häiriötekijät

Tehokkuutta ihannoivassa maailmassa harhaileva mieli voi olla myös seurausta liian pitkään jatkuneesta multitaskauksesta. Totuus on kuitenkin, että keskittymällä täysillä yhteen asiaan kerralla, saa yleensä enemmän aikaiseksi vähemmällä stressillä. Karsimalla häiriötekijöitä tekeminen on paitsi mielekkäämpää, antaa se myös mahdollisuuden pysähtyä nauttimaan onnistuneesta lopputuloksesta. Anna siis itsellesi aikaa uppoutua ja mahdollisuuksia kokea onnistumisen iloa.

5. Mene luontoon

Kuopio ja Tahko ovat toki talviurheilun suosikkipaikkoja, mutta kyllä alueen luonnossa kannattaa liikkua keväälläkin. Latujen sulaessa sujauta jalkaan lenkkitossut ja tutkaile, miltä keväinen, koskematon luonto näyttää yleiseltä lenkkipolulta katsellen tai metsän mättäillä hyppien. 

Vesistöjen jäille ei keväällä parane mennä turvallisuussyistä, mutta jäiden lähtöä on kiintoisaa saurata rannaltakin käsin. Joskus järvenjäät sulavat ja jäätyvät vuorotellen vuorokauden eri aikoina päästäen ilmoille luonnon oman, erikoisen kevätkonsertin.

6. Keskity olennaiseen

Jos loputon tehtävälista kourassa porskuttaa liian kauan vastavirtaan suhteessa oman elämänsä prioriteetteihin, ei ole lainkaan ihme, että mieli synkkenee. Pohdi siis, voisiko osan To do -listan asioista jättää tekemättä ja suunnata energiaa sen sijaan itselle iloa tuottaviin asioihin. Muista, mikä itsellesi on tärkeää, ja nauti ajastasi tuon asian äärellä.

Tuuleta mielesi kevään kunniaksi ja löydä parhaat ainekset kiehtovaan kevääseen Kuopion, Tahkon ja Savon alueella.

Saatat olla kiinnostunut

Esittelyssä

Inspiraatio

Esittelyssä

Näe ja koe

Esittelyssä

Retkeily