Jätkänkämppä savusauna
  Pauliina Ahonen • 04.03.2023

Mitä sauna meille merkitsee?

Saunassa ei hötkyillä, vaan rentoudutaan, unohdetaan arjen kiireet. Meille sauna ei ole vain hukkaneliöitä pohjapiirustuksessa, vaan pyhä paikka, terapiamuoto, viikon kohokohta ja elämän eliksiiri.

Sauna on perinteitä

Rauhalahden Jätkänkämpän suuren savusaunan myyntipäällikkö Liisa Koponen tietää, että moni asia suomalaisten arjessa saa väistyä lauantaisaunan tieltä. Saunailtaa ei peruuteta. Aiemmat sukupolvet saunoivat nautinnon lisäksi myös käytännön syistä. Saunassa lika irtosi ja heinäpeltotöiden jälkeen sauna oli palkinto, josta nautti, vaikka nahkaa kirveli. Tämän tunteen Koponen muistaa myös omasta lapsuudestaan.

Tiesitkö?

Suomessa on arviolta yli 3 miljoonaa saunaa. Käytännössä koko Suomen kansa voisi saunoa yhtä aikaa.

Sauna on mielenrauhaa

Perinteisesti sauna on ollut paikka, jossa seurustellaan. Perhe kokoontuu lauteille puimaan yhdessä viikon kuulumiset, päivittämään tilanteen. Toisaalta sauna antaa myös mielenrauhaa, kun lauteilla loikoilee yksin kaikessa rauhassa antaen kehon ja mielen rentoutua. Ilman säännöllistä saunakokemusta voisi olla jopa vaikea elää, Koponen itsekin pohtii.

Sauna on sosiaalisuutta

Siinä missä keskieurooppalainen tapaa ystäviään kahvilassa, kokoontuu suomalainen kaveriporukka yhteen saunassa. Suomalaisessa kulttuurissa, erityisesti miesten keskuudessa, saunailta on jo käsite, jonka merkityksen jokainen ymmärtää. Silloin lähdetään kotoa nauttimaan kavereiden seurasta, hyvästä juomasta ja joskus jatkoistakin. Koposen mukaan myös naisten keskuudessa saunailtojen suosio on kasvanut. Tällöin tapaamisten teemana on usein hyvinvointi, kauneus ja terveys.

– Kaveriporukassa saunominen on usein, etenkin kesämökeillä, monen tunnin juttu. Saunojat rumppaavat saunan, verannan ja järven väliä ja välillä otetaan jopa huikopalaa. Siinä on tottumattomalla ihmettelemistä, Koponen naurahtaa.

Sauna on terveyttä

Suomalaiset ovat olleet tietoisia saunan terveysvaikutuksista iät ajat ja nykyään kokemuksiin perustuvaa tietoa vahvistavat myös tieteelliset tutkimukset. Niiden perusteella on pystytty toteamaan, että sauna muun muassa tekee hyvää sydämelle, auttaa ylläpitämään aivojen toimintaa, laskee verenpainetta, parantaa keuhkojen toimintaa ja lievittää kipua. Usein suotuisat terveysvaikutukset tarkoittavat kuitenkin säännöllistä ja tiheää saunottelua.

Luo rentouttava saunakokemus kotona

  1. Valmistaudu saunaan ja anna sen olla palkinto. Tunne, että olet ansainnut saunahetkesi.
  2. Varmista, että lämpöä on riittävästi, mutta ettei sauna ole liian kuuma ja kuiva.
  3. Varaa aikaa vilvoitteluun, saunajuomiin- ja eväisiin ja jos mahdollista, uintiin.
  4. Älä kiirehdi. Tee saunomisesta oma tai porukan yhteinen ohjelmanumero. Tarpeen mukaan keskustelkaa, purkakaa mieltä tai naurakaa täysillä. Myös yhteinen hiljaisuus voi olla terapeuttista.
  5. Lisää löylyveden joukkoon pieni loraus olutta ja heitä se kiukaalle, jotta saat löylyihin miellyttävän tuoreen leivän tuoksun.
  6. Helli ihoa ja hiuksia erilaisilla naamioilla. Saunan lämpö tehostaa aineiden vaikutusta.
  7. Järjestä lapsille virikkeitä viihtymiseen. Pieni amme tai vesisaavi sekä kylpylelut auttavat viihtymään. Myös saippuakuplat sopivat saunahetkiin.
  8. Saunan jälkeen pue päälle rennot vaatteet, nauti kylmää juomaa ja tarvittaessa pientä saunapalaa.

Neljä erilaista ja unohtumatonta savolaista saunakokemusta

Jätkänkämppä, Kuopion Rauhalahti
Perinteinen savusaunakokemus puhtaan luonnon ja veden äärellä.

Mualiman sauna, Tahko
Uniikki löylyhetki puusaunassa henkeäsalpaavilla näkymillä Tahkovuoren huipulla.

Puikkarin sauna, Kuopion keskusta
Rentouttava saunahetki kaupungin kattojen yllä.

Saana, Kuopion Bellanranta
Ylellinen Sauna&Spa-kokemus kauniin Kallaveden rannalla.

Artikkelin pääkuva: Jätkänkämppä, Kuopion Rauhalahti

Saatat olla kiinnostunut

Esittelyssä

Inspiraatio

Esittelyssä

Saunat

Esittelyssä

Kylpylät