Talviretkeily Kuopiossa

Vinkit talviretkeilyyn

  Venla Mutanen • 29.09.2023

Vinkit talviretkeilyyn

Talvella retkeily vaatii varsinkin ensimmäisellä kerralla hieman vaivannäköä, mutta Kuopion upeat talviretkeilykohteet tekevät vaivannäöstä sen arvoista. Hyvä suunnittelu ja varustautuminen ovat olennaisessa osassa talviretkeilyä.

Varustus

Talviulkoilussa ja -retkeilyssä tärkeintä on kunnon pukeutuminen. Mikään ei ole inhottavampaa, kuin kylmissään olo tai kastuneet sukat, joten panostus kerrospukeutumiseen kannattaa. Kerrospukeutumisen lähtökohtana on alin, kosteutta iholta poistava asu, esimerkiksi merinovillakerrasto, joka ei hikisenäkään tunnu kylmältä. Toisena kerroksena kannattaa hyödyntää eristävää ja lämmittävää vaatetusta, kuten fleeceasua. Päällimmäisen kerroksen olisi hyvä suojata tuulelta ja kosteudelta. Sama periaate toimii myös sukka- ja jalkinevalinnoissa.

Vaatteiden ja kenkien tulee olla tarpeeksi väljiä, jotta varsinkin kerrosten väliin jää lämpöeristeenä toimiva ilmakerros. Jos aikomuksena on pitää taukoja esimerkiksi laavuilla, on hyvä ottaa mukaan lisävaatekerroksia tauoilla lämpimänä pysymistä varten. Huolehdithan näkymisestäsi ja näkemisestäsi talven hämärinä päivinä ja pimenevinä iltoina, eli päälle kannattaa laittaa heijastinliivi ja ottaa mukaan otsalamppu. On myös tärkeää pakata mukaan kartta ja kompassi, sekä osata käyttää niitä, sillä puhelimen akku saattaa hyytyä pakkasella.

Talviretkeillessä keho kuluttaa paljon energiaa pitääkseen vartalon lämpimänä, joten eväiden mukaan ottaminen on hyvä ajatus. Kannattaa myös juoda säännöllisesti, sillä kylmällä säällä janontunne ei ole niin ilmeinen. Lisäksi juomapullon kannattaa olla eristetty ja pullon pakkaamiseen kiinnittää erityistä huomiota, ettei juoma pääse jäätymään. Talviretkeilyn klassikko, kuuma kaakao tai muu kuuma juoma, voi auttaa lämpimän tunteen ylläpitämisessä.

Parhaat talviretkeilykohteet Kuopiossa

Pörrönpolku

6 km torilta

Pörrönpolku Neulamäen alueella on ympärivuotinen retkeilykohde, joka pääsee parhaiten oikeuksiinsa talvella. Lumikenkäilyyn ja muuhun talviretkeilyyn erinomainen reitti on aloittelijallekin sopiva, 1,7 km pituinen reitti, jonka varrella on Pilpan maja, kaksi laavua, huussi ja viikonloppuisin palveleva ulkoilukahvio.

Niittylahti

34 km torilta

Itäisessä Kuopiossa, Vehmersalmentien varressa sijaitseva Niittylahden retkeilyalue on yksi Kuopion merkittävimmistä ulkoilualueista. Alueella on kaksi reittiä, jotka voi kulkea peräkkäin yhtenä noin 10 kilometriä pitkänä lenkkinä, tai valita joko 2,4 km tai 8,1 km pituisen reitin. Pidemmän reitin varressa on tulipaikalla varustettu laavu. Alueella on myös näkötorni, joka sijaitsee vain kilometrin päässä pysäköintialueesta, joten sinne on helppo poiketa, vaikkei pidempi retkeily kiinnostaisikaan tällä kertaa. Niittylahden alueella on näköalatornin lisäksi myös muita merkittäviä näköalapaikkoja sekä kaksi luonnonsuojelualuetta.

Nipasen kota

60 km torilta

Tahkolla sijaitseva Nipasen kodan reitti lähtee liikkeelle Tahkolaaksontien P-alueen kulmasta. Tahkolaaksosta Nipasen kodalle tulee matkaa noin 5 kilometriä. Reitti koukkaa Nallelaavun kautta ja ensimmäiset 3 km ovat melko tasaista maastoa, mutta sen jälkeen alkaa nousu vanhojen laskettelurinteiden huippua kohti. Tilava Nipasen kota on varusteltu polttopuin ja läheltä löytyy huussi. Varsinkin reitin loppupään maisemat ovat upeat, joten perille asti kannattaa ehdottomasti kulkea. Reitti soveltuu kävelyn lisäksi hyvin myös lumikenkäilyyn ja maastopyöräilyyn.

Saatat olla kiinnostunut

Artikkelit

Vinkit talviretkeilyyn

Esittelyssä

Talvi

Artikkelit

Kuopio on Vuoden Talvikaupunki 2023