gustranin_maisema_kuopiotahko

25 syytä rakastua Kuopion alueeseen

  Jesse Kettunen • 28.06.2023

Miksi rakastua Kuopion alueeseen?

Itä-Suomen pääkaupunki Kuopio on ainutlaatuinen yhdistelmä puhdasta luontoa, monipuolisia aktiviteetteja, värikästä kaupunkielämää ja tasokasta ravintola- sekä kulttuuritarjontaa. Jos et vielä ole rakastunut alueeseen, niin lue nämä 25 syytä ja rakastu jo!

1. Koska savolaisuus on rakastettava elämäntapa

Savolainen on leppoisa ja rakastettava ihminen eikä siitä sen enempää, se on kuitenkin yleisesti tiedetty fakta. Elämäntyyli on rento, mutta määrätietoinen, eli asioita tapahtuu, mutta ei hakkaamalla päätä seinään. Savon murrekin on joillakin mittareilla oikein selkeä ja seksikäs, täällä ei fogelit sjungaa vaan käet kukkuu. Ja ne kukkuu oikeasti.

2. Koska täällä saa olla oma itsensä

Tämä liittyy vahvasti savolaiseen elämäntapaan. Ennen kuin voi olla leppoisa ja rakastettava täytyy osata rakastaa myös itseään. Sen kun oppii, niin ei paljon naapurin asiat kiinnosta, vaan sitä antaa jokaisen olla just semmonen kuin on. Ja se on asia, jota alueella arvostetaan. Täällä suap olla tai olla olemati.

3. Koska täältä löytyy Mualiman napa

Kuopio on keskellä kaikkea, joten sen tori on oikeutetusti tunnettu Mualiman napana. Keskellä Kuopion keskustaa sijaitseva tori on yksi harvoista suomalaisista toreista, jossa perinteinen ja eläväinen torikulttuuri on selvinnyt, vaikka elämä onkin nykyään yhtä TikTokkia ja sosiaalista mediaa. Mualiman navan ansiosta Kuopio on paikka, jossa “torille!”, ei tarkoita kerääntymistä yhden hikisen patsaan ympärille, joka sijaitsee liikenneympyrän kokoisella alueella, vaan täällä juhlitaan ihan oikeita torijuhlia, joista ei puutu tunnelmaa.

4. Koska modernissa kaupungissa näkyvät myös perinteet

Kuopiossa on kansainvälinen kaupunkipuisto, joka ei sano tavan tallaajalle varmaan yhtikäs mitään, mutta ootappa niin kerron! Alueeseen kuuluu keskustan vehreitä puistoja, arkkitehtuurin helmiä, kaupan ja kohtaamisen paikkoja, ainutlaatuisia rännikatuja sekä laaja alue saaristoluontoa. Eli kaupunki, mutta ei pelkkää betonilähiötä, vaan törkeän siistejä rakennuksia ja vehreää luontoa. Tuon kaupunkipuisto-tittelin ansiosta ne on turvattu myös tuleville sukupolville.

5. Koska alueella on kauniita ja sympaattisia rakennuksia

Esimerkiksi Kauppahalli, Kuopion kaupungintalo sekä matkustajasataman Albatrossi ja Wanha Satama ovat kauniita rakennuksia, joilla on pitkä historia. Arjessa näitä ei edes osaa arvostaa, koska ne ovat niin luonnollinen osa Kuopiota. Mutta voi pojat ja tytöt, muistakaa pysähtyä nauttimaan arkkitehtuurista silloin tällöin! Kauppahallissa saa kokea myös palan kiireetöntä, mutta silti niin vilkasta, kauppa- ja kahviokulttuuria, jota ei sanoilla voi selittää. Se perinteikkyys täytyy kokea.

6. Koska kalakukot on tosi jees ja kalaruoka ylipäätään todella hyvää

Kalaa leivottuna ruiskuoreen, se jos joku on tykki juttu. Vähän on toki kallista, kun laadukkaasti tehdään ja parhailla mahdollisilla aineksilla. Mutta on se silti niin hyvää, että kieli menee mennessään ja sitä on pakko saada lisää. Jos ei kalakukko uppoa, niin muikut on toinen kalaruoka, joka nyrjäyttää kielen. On nimittäin nannaa!

7. Koska Kallameren rannalla on vilkas satama

Kuopion satama on oikea paratiisi ja se toimii myös monien tapahtumien, kuten Kuopio Sunsetsin ja Rock in The Cityn estradina. Kesäisin satamassa on fiilis kuin olisi ulkomailla ja talvisinkin kuhinaa riittää, koska satamasta lähtee Kuopion tunnetuin ja suosituin luistelurata; Kallaveden jäälle jäädytettävä maksuton luistelureitti.

8. Koska risteilylle pääsee sisämaassakin

Ja kun keskustasta on satamaan päässyt, niin miksi pysähtyä siihen. Kallaveden sisävesiristeilyillä voi ihastella maisemia, paistatella päivää, nauttia ruokaa ja juomaa tai esimerkiksi piipahtaa idyllisellä Alahovin viinitilalla, joka on kokemisen arvoinen jo pelkän miljöönsä puolesta.

9. Koska luonto on aina lähellä

Kävelymatkan päässä keskustassa sijaitseva Puijo on tunnettu tornistaan, mutta monelle paikalliselle sitä ympäröivä luonto on tärkeä henkireikä. Ympäriinsä risteilevät polut, lumoava aarnimetsä ja ympäri vuoden muuttuva luonto tekevät hyvää sielulle ja mielelle. Ja jos pääkoppa pitää saada kunnolla tyhjäksi, voi juosta itsensä läkähdyksiin Puijon portaissa.

10. Koska jos Puijo ei riitä, niin vuorikin on lähellä

Kuopiosta matkaa Tahkolle on autolla vain noin 45 minuuttia. Ruotsinlaiva simulaatioksikin kutsuttu bileiden keskipiste on lisäksi paljon muuta. Upea luonto, talven laskettelurinteet, kesän maastopyöräilyreitit ja paljon muuta on aivan vieressä, jos tuntuu, että pitäisi päästä reissuun.

11. Koska Kuopion ja Tahkon alueella on asukasmäärään nähden eniten ravintoloita koko Suomessa

Kuopion ja Tahkon alueella riittää valinnanvaraa jokaiselle herkkusuulle. Ravintoloita löytyy niin juomiseen kuin syömiseen ja usealla eri teemalla. Ja jos jotain ei löydy, on Kuopiossa REKO-lähiruokarengas, jonka kautta saa ostettua lähellä tuotettuja raaka-aineita ilman välikäsiä.

12. Koska Kauppakatu on pullollaan mahdollisuuksia

Tällä kadulla löytyy niin ruoka- kuin juomaravintoloita sekä niiden terasseja jokaiseen makuun. Ei ole sattumaa, että valtakunnallisesti tunnettu opiskelijatapahtuma Kauppakadun Impro on saanut nimensä kadun mukaan, sillä Kauppakatu on Kuopiossa synonyymi nautiskelulle.

13. Koska rännärit on niin harvinaisia, ettet edes tiedä mitä rännäri tarkoittaa

Rännärit eli rännikadut ovat kapeita ja tunnelmallisia kujia, jotka risteilevät ympäri Kuopion kaupunkia. Aikoinaan rännikadut olivat nimenomaan palokujia, joita järjestettiin puutalokaupunkeihin estämään tulipalojen leviämistä. Nykyään kulkuväylinä toimivat rännärit ovat erinomaisia oikoreittejä niin kävelyyn kuin kaupunkipyöräilyyn.

14. Koska museot on mielenkiintoisempia kuin luulet

Kuopio on kaupunkina museofiilistelijän taivas. Kuopion korttelimuseo, Kuopion museo, Kuopion taidemuseo, Suomen ortodoksinen kirkkomuseo RIISA sekä VB-valokuvakeskus pitävät huolen siitä, että nähtävää ja koettavaa riittää tuon tuosta. Eli museovaihde silmään ja ei muuta kuin kovaa ajoa.

15. Koska Saanassa kylpeminen puhdistaa mielen ja kehon

Kallaveden äärellä Bellanrannassa sijaitseva Saana pitää erittäin kattavan saunamaailman lisäksi lähiruokaan vahvasti nojaavan ravintolan. Saanan hulppean kokoisella terassilla, josta osa on katettu, kelpaa viettää vapaapäiviä tai tuoda arkeen luksusta mahtavan järvimaiseman äärellä. Saanan lisäksi Bellanrannassa riittää aktiviteetteja koko päiväksi, joten tervetuloa savolaisittain – saana on lämmin.

16. Koska Valkeisella on yksinkertaisesti kaunista

Paratiisi keskellä kaupunkia. Valkeisenlampi tarjoaa parastaan kesät talvet. Kesällä Valkeista ympäröivä puistoalue täyttyy liikkujista, lenkkeilijöistä ja piknik-nautiskelijoista. Talvella lammen jäällä pilkitään ja hiihdetään. Tätä on mahdoton selittää sanoilla, koska oikeastaan pakko fiilistellä paikan päällä.

17. Koska Väinölänniemi pitäisi olla jokaisessa kaupungissa

Väinölänniemi eli Vänäri toimii muun muassa KuopioRockin kotina, jenkkifutisjoukkue Steelers pelaa siellä kotipelinsä ja lisäksi on rantaa, hyppytornia, beach-, padel- ja tenniskenttää, lenkkeilyreittiä ja palmuja. Kyllä palmuja. Kesällä Vänärillä on ihan välimeren rantoihin verrattavissa oleva meininki, jos vaan Suomen kesä pitää säillään hyvänä.

18. Koska kerran elämässä pitää käydä treffeillä lemarilla

Palmujen lisäksi Vänäriltä löytyy lemmenkoppeja, lemareita, lemmenlinnoja eli pusukoppeja. Maailmassa, tai no ainakaan Suomessa, ei ole siistimpää paikka vetää kunnon kielimoukkua tai antaa hellää pusua mielitietylleen. Maisemat ovat kuin vanhoista suomalaisista elokuvista ja romantiikka vahvasti läsnä.

19. Koska mailapelit maistuu parhaalta viimeisen päälle olosuhteissa

Kuopion ja Tahkon alueella kelpaa pelata padelia ja tennistä. Väinölänniemellä kentät sijaitsevat aivan Kallameren rannalla, joten korkean paikan leiriä varten ei tarvitse lähteä Välimerelle asti treenaamaan. Lisäksi Bille Beino Padel, Bellanrannan padel kentät ja Tahkon padel- sekä tenniskentät pitävät huolen, että pallo elää ja kaveria saa kylvettää mailapelien saralla oikein huolella.

20. Koska huippu-urheilu on parasta paikan päällä

Kuopiossa huippu-urheilusta pääsee nauttimaan ympäri vuoden. KalPa, KuPS, Savo Volley, Steelers, Puijon Pesis, Welhot ja niin edelleen. Jokaiselle jotakin ja tarjontaa on niin paljon, että heikompaa saattaisi hirvittää. Savolainen katsomokulttuuri maistuu niin urheiluromantikolle kuin lajiin tutustuvalle ihmiselle. Kauden päätteeksi (ja kauden aikana) sitten totutusti “torille!”.

21. Koska kaikki on kävellen saavutettavissa

Kuopiossa kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. Halusitpa luontoon, rannalle, ravintolaan, katsomaan peliä, urheilemaan tai tekemään kirppislöytöjä, ei autoon tarvitse turvautua. Kaiken keskipisteenä sijaitseva tori on hyvä lähtöpiste, olitpa menossa mihin tahansa suuntaan.

22. Koska Vilkku toimii muuallakin kuin autoissa

Keskustan ulkopuolelle on päästävä ja siihen hätään Vilkku-fillarit ja -kaupunkiliikenne toimivat niin kätevästi, että omaa autoa ei tarvitse välttämättä ollenkaan. Bussiyhteydet ovat erinomaiset ja niitä kulkee riittävän usein. Kesällä sen sijaan käytössä on sähkökäyttöisiä yhteiskäyttöpyöriä, eli Vilkku-fillareita. Ei paljoa hikoiluta hinta eikä polkeminen, vaikka kiertäisi koko Kuopion kaupunkipyörällä.

23. Koska Kuopiosta pääsee vaivatta reissuun

Kuopion Matkakeskus on ihan uusi ja moderni lähtöteline tai päätepiste matkallesi. Mielitpä reissuun junalla tai bussilla, nyt sinne pääsee samasta paikasta. Ja jos oikein pitkälle tekee mieli lähteä, niin Kuopiossa on myös lentokenttä, joten ulkomaan reissullekin lähtö on vaivatonta kuin torikahvien juonti.

24. Koska täällä on festareita ja tapahtumia, joita ei muualla ole

Kaiken mahdollisen lisäksi Kuopion ja Tahkon alueella on oikeasti tapahtumia, joita ei ole tarjolla missään muualla Suomessa. Tahkon Oktoberfest, Kuopio Tanssii ja Soi, Kuopio Wine Festival, Osuma Weekend, Kuopiorock ja niin edelleen. Mitään muuta ongelmaa ei ole kuin, että jostain pitäisi taikoa aikaa, että kerkeäisi kiertämään kaikki tapahtumat.

25. Koska listoja tehdessä ollaan rehellisiä

Ja vaikka savolaiset on muka kieroja, niin listoissa me ei valehdella. Kaikki on faktaa, ja ainoa mistä voidaan olla erimieltä niin kaikki ei tykkää kalaruuista. Mutta muuten asiat on näin, tai saattaa olla olemati. Sinun pitää tulla itse testaamaan.

Saatat olla kiinnostunut

Artikkelit

11 syytä asua Kuopion alueella

Artikkelit

10 suosituinta opiskelijoiden asuinaluetta Kuopiossa

Artikkelit

10 + 4 keikkapaikkaa ja festivaalia Kuopion alueella

Esittelyssä

Aktiviteetit

Esittelyssä

Inspiraatio

Esittelyssä

Syö ja juo