Tiilikkajärven kansallispuisto, Pumpulikirkon hiidenkirnu

Pumpulikirkko

Yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä Rautavaaralla

Pumpulikirkko

Pumpulikirkontie 319
70900
Rautavaara

Sijainti kartalla

Pumpulikirkko Rautavaaralla

Pumpulikirkko on luonnon muovaama kalliomuodostuma Pumpulikirkon vanhan metsän suojelualueen sisällä. Miljoonia vuosia sitten syntynyt jyrkkäseinäinen, rotkomainen kalliorepeämä laajentuu pystyjen kallioseinämien rajaamaksi aukioksi.

Aukion seinämässä on myös suuri jääkauden sulamisvesien kuluttama hiidenkirnu, jonka sivu on lohjennut auki siten, että aukiolta voi tarkastella hiidenkirnua sisältäpäin.

Pumpulikirkko on liitetty vuonna 2023 osaksi Tiilikkajärven kansallispuistoa, joten nyt sitä koskevat Tiilikkajärven kansallispuiston järjestyssäännöt. Noudatathan tunnollisesti alueella olevia ja maastoon merkittyjä liikkumis- ja muita ohjeistuksia ja rajoituksia herkän luonnon suojelemiseksi kulumiselta.

Konttimäen pysäköintialueelta on matkaa polkua pitkin Pumpulikirkolle noin 1,3 km. Reitti on merkitty puihin maalatuilla oransseilla täplillä. Luonto reitillä on rehevää, monimuotoista ja osittain vaikeakulkuista, mutta perillä odottavat jylhät maisemat palkitsevat vaivannäön. Maaperä on paikoitellen melko kosteaa ja louhikkoista, joten kumikengät tai vedenpitävät vaellusjalkineet ovat reitillä välttämättömät. Reitillä ei ole tulentekopaikkoja eikä käymälää.

Pumpulikirkon äänimaisema palkitsee retkeilijän. Kesäaikaan linnut pitävät konserttejaan ja purot solisevat kauniisti. Pumpulikirkon akustiikka on niin hyvä, että siellä on joskus pidetty myös kuoroesityksiä. Nimensä mukaisesti paikka on toiminut myös kirkollisissa toimituksissa, kun siellä on vihitty useampiakin hääpareja.

Saapuminen Pumpulikirkolle

  • Lähin lähtöpiste on Konttimäen pysäköintialue
    • osoite: Pumpulikirkontie 319, 70900 Rautavaara
    • Pumpulikirkolle matkaa 1,3 km, pysäköintialueella opasteet sekä kohteen retkikartta
Pumpulikirkko Rautavaaralla

Saatat olla kiinnostunut

Yritykset

Visit Rautavaara

Paikat

Tiilikkajärven kansallispuisto

Paikat

Kiparin ulkoilualue