Ladataan Tapahtumat
 • Tämä tapahtuma on mennyt.

Kausikonsertti 7: Valon ja varjon puutarhassa

25.4. klo 18:00

Kuopion kaupunginorkesteri
Sasha Mäkilä, kapellimestari
Eero Saunamäki, nokkahuilu

Louise Farrenc: Alkusoitto nro 1
Kalevi Aho: Nokkahuilukonsertto
Leevi Madetoja: Sinfonia nro 3

Vuonna 2024 75-vuotisjuhlavuottaan viettävä Kalevi Aho on aikamme merkittävimpiä nykysäveltäjiä. Ahon laajaan sävellystuotantoon kuuluu mm. konsertot kaikille orkesterisoittimille sekä useammalle sellaiselle soittimelle, jotka eivät orkesterikokoonpanossa yleensä esiinny. Tällainen erikoiskonsertto on konsertto nokkahuilulle ja kamariorkesterille vuodelta 2020. Se on sävelletty nokkahuilutaiteilija Eero Saunamäelle, joka esittää konserton Kuopiossa. Nokkahuilu on maineestaan huolimatta erittäin monipuolinen ja väririkas soitin. Kalevi Ahon musiikin tuomaa tunnelmaa on mm. kuvattu kuin astuisi sisälle luontoon; nokkahuilukonsertto onkin kuin lumottu puutarha, joka täyttyy mielikuvituslintujen laulusta. Saunamäki hämmästyttää soittamalla peräti viittä erilaista nokkahuilua; hän kujertaa, livertää, tööttää ja piipittää.

Konsertin aloittava Louise Farrencin (1804–1875) Alkusoitto nro 1 e-molli op. 23 on jylhää musiikkia. Raskaista alkusoinnuista kasvaa ripeästi etenevä orkesteri-iloittelu. Farrenc oli elinaikanaan tunnettu ja ihailtukin taidehenkilö, mutta vaipui enemmän tai vähemmän unohduksiin muualla kuin kotimaassaan Ranskassa. Viime vuosina Farrancin orkesterimusiikki on löydetty uudelleen ja etenkin hänen alkusoittonsa ovat sangen usein esitettyä ohjelmistoa.

Leevi Madetoja (1887-1947) aloitti kolmannen sinfoniansa sävellystyön Ranskassa 1925. Tietty ranskalainen henkevyys onkin aistittavissa teoksen ensiosissa. Kaihoisan Adagio-osan jälkeen rytminen monimuotoisuus antaa leimaansa sinfonialle. Madetojan musiikkia kuvataan usein suomalaisen – ehkä tarkemmin vielä pohjoispohjalaisen – syvämietteisyyden ja ranskalaisen tyylin kuulauden ja hienostuneisuuden yhdistelmänä. Hänen sävelensä viipyilevät valon ja varjon välimailla. Säveltäjän elämästä ei puuttunut tragedioita, ja hänen avioliittonsa runoilija L. Onervaan on hyvin dokumentoitu nousuineen ja laskuineen. Pariskunta olikin aikansa julkkispari. Kaikista ulkoisista häiriöstä huolimatta Madetoja sävelsi rikasta, sisällöltään painokasta musiikkia.

Konsertin kapellimestari Sasha Mäkilä tunnetaan myös Madetojan teosten tutkijana. Mäkilä on perehtynyt säveltäjän persoonaan ja elämään syvällisesti, sekä tutkinut teosten käsikirjoituksia ja valmistanut niistä korjattuja tarkastettuja nuottieditioita.

Järj. Kuopion kaupunginorkesteri

Kausikortti keväälle 2024

 • Myynnissä 25.1.2024 saakka
 • 220 €
 • 179 € eläkeläiset
 • Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.
 • Osta liput>>

Liput

 • 33 €
 • 27 € eläkeläiset ja ryhmät väh. 20 hlöä
 • 11 € alle 16 v. lapset ja opiskelijat
 • 4 € konserttipäivän etulippu opiskelijat ja alle 20 v.
 • Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.
 • Osta liput>>
Tapahtumakalenteriin

Tiedot

Päivämäärä:
25.4.
Aika:
18:00
Tapahtumaluokat:
,
Kotisivu:
https://www.kuopionmusiikkikeskus.fi/ohjelmisto/kausikonsertti-7-valon-ja-varjon-puutarhassa/

Järjestäjä

Kuopion kaupunginorkesteri
Puhelin:
0600 96100 (1,98€/ min. + pvm)
Sähköposti:
musiikkikeskus(at)kuopio.fi
Kotisivu:
Näytä Järjestäjä WWW-sivusto

Tapahtumapaikka

Kuopion Musiikkikeskus
Kuopionlahdenkatu 23
Kuopio, 70100
+ Google Map
Puhelin:
Lipunmyynti 0600 96100 (1,98 €/min. + pvm) / Lippupiste 0600 900 900 (2 €/min. + pvm)
Kotisivu:
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto
Suunnittele matkasi Icon pinboardReissuvihko Icon pinboard