yksisyyopiskella

Aina löytyy yksi syy enemmän opiskella täällä

  vieraileva kirjoittaja • 14.12.2020

Älyttömän pitkä essee, joka
kannattaa silti lukea (ihan hauska)

Opiskelujen aloittaminen on aina ihan pirun jännittävää. Joku ahdistuu, joku odottaa innolla ja joku esittää, että ei muka kiinnosta, vaikka oikeasti on viettänyt lukuisia unettomia öitä miettien tulevaisuuttaan ja opiskeluja. Uudet asiat jännittävät aina, mutta Kuopion alueella laskeutuminen opiskelijaelämään on pehmeää kuin Kallaveden rantahiekka tai Tahkon puuterilumi.

Luonto

Kuvittele, että koulusi on betonilähiössä, jossa ei kasva mitään muuta kuin laskupinot ja stressi. Tai jossain maailman laidalla, jonne koulukin pitää rakentaa ennen kuin siellä voi opiskella ja senkin jälkeen sinne hiihdetään kesät talvet. Niinpä, opiskelupaikalla ja -kaupungilla on väliä.

Kuopion alue on siitä aivan törkeän siisti paikka, että suomalaisille ja mielenterveydelle tärkeä luonto on aina lähellä, vaikka asut kaupungissa. Ja ettei tämä kuulostaisi vain katteettomalta sanahelinältä, lyön pöytään faktan, joka saa sinunkin kulmakarvasi nousemaan: Kuopiossa kotiovelta luontoon on matkaa pisimmillään vain 500 metriä. True story.

Mikäli haluat vielä lähemmäksi luontoa, niin opiskelupaikkakuntia Kuopion alueella riittää. Vain rivakan kivenheiton (noin 20 kilometriä) päässä Kuopiosta sijaitsee Siilinjärvi, ja kun jatkaa vielä hieman kohti pohjoista tulee vastaan Iisalmen, Kiuruveden ja Vieremän muodostama Ylä-Savon Bermudan kolmio, johon katoaa ainoastaan huoli siitä, että mitä opiskelisin tulevaisuudessa. Ja jos haluat lähemmäksi kehäkolmosen sykettä, löytyy myös Varkaudesta, Kuopion eteläpuolelta, vaihtoehtoja opiskeluihin.

Sijainti ja yhteydet

Jokaiseen näistä kaupungeista on hyvät yhteydet eri puolilta Suomea. Välimatkat kaupunkien välillä ja niiden sisällä ovat lyhyitä, bussit risteilevät todella kattavasti ympäri Pohjois-Savoa sekä kuten Kari Tapio lauloi, juna kulkee vaan, suoraan Kuopion alueen opiskelukaupunkien lävitse. Eikä siinä vielä kaikki, Kuopiosta löytyy myös lentokenttä, joten reissut vaikkapa talvea pakoon käyvät yhtä helposti kuin täällä opiskelu.

Kaupungeissa palvelut ovat lyhyiden välimatkojen päässä, joten asioiminen on todella vaivatonta. Kuopiossa on myös yhteiskäyttöpyöriä, jotka toimivat sähköllä. Niillä tsygäily on niin vaivatonta, että asioiden hoitaminen saattaa unohtua, kun kaunis Kuopio imaisee sinut viettämään huoletonta kesäpäivää. Myös Iisalmessa on yhteiskäyttöpyöriä, joten Kuopion alueen tutkiminen Amazing Race -hengessä on helppoa ja vaivatonta.

Myös tietoliikenneyhteyksiä kehitetään Kuopion alueella taukoamatta. Opiskelijalle tämä tarkoittaa sitä, että joustava etäopetus tarjoaa mahdollisuuden esimerkiksi hermolomaan Tahkolla. Aamulla kahvit tulille, raivokas opiskelu etäyhteyden välityksellä, ilta on vapaa, eli etuovelta suoraan rinteeseen tai melomaan tai kylpylään tai mitä ikinä keksitkään. Parasta.

Koulutustarjonta

Kuopion alueella on jokaiselle jotakin. Ammattiopistossa voit opiskella lähes mitä vain, varsinkin maanrakennus- ja luonnonvara-alat ovat Ylä-Savossa kovassa huudossa ja niihin hakee opiskelijoita ympäri Suomea, yli 150 kunnasta. Yhteistyö alueen yritysten kanssa ansaitsee myös maininnan, varsinkin teknologia-alalla. Tämän lisäksi lukio-opinnot pystyy yhdistämään ammattiopiston opintoihin, ja voit hoidella maksimissaan neljässä vuodessa itsellesi parhaimmillaan kolmet eri paperit.

Kuopiossa, Itä-Suomen yliopistolla, on hyvinvointi- ja terveysosaaminen kansainväliselläkin mittarilla tosi tikissä ja siellä voi esimerkiksi harjoitella vaativia leikkauksia tai testata yritysten uusimpia ja hienoimpia tekniikoita aivan etunenässä. Ammattikorkeakoulu Savonia sen sijaan on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista. Samassa oppilaitoksessa voi opiskella vaikkapa tanssinopettajaksi tai vedenkäsittelyprosessin optimoijaksi. Aika villiä, että niin usealla ja erilaisella alalla Savoniassa tehdään opiskelijoista osaajia.

Nämäkin ovat vain pintaraapaisu koulutustarjonnasta. Täältä ihan oikeasti löytyy jokaisella jotakin.

Yhteistyö ja ratkaisut

Yhteistyö Kuopion alueella on saanut paljon kiitosta alueen ihmisiltä. Aluetta kehitetään suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti, mikä näkyy myös opiskelijoiden arjessa. 

Esimerkiksi kahden kilometrin päässä Kuopion keskustasta tehdään Savilahteen oppilaitoskeskittymää, joka kokoaa kolme koulutusastetta yhteen ja tekee yhteistyöstä oppilaitosten välillä entistä saumattomampaa. Uskomatonta, samalla alueella voi aloittaa alakoulun ja lopettaa tohtorina.

Alue kokoaa yhteen myös yrityksiä, innovatiivisia start-uppeja, maailmanluokan tutkimusta ja yhteistyötä ristiin rastiin kaikkien näiden välillä. Sinulla on ehkäpä elämäsi tilaisuus astella suoraan koulusta työelämään.

Mahdollisuus osallistua erilaisiin projekteihin, työelämäjaksojen suorittaminen ja kesätyöt valitsemallasi alalla, ovat älyttömän isoja etuja sen jälkeen kun koulu loppuu. Näillä eväillä ei tarvitse aloittaa uutta stressiä heti koulun päätyttyä, vaan työnantaja voi löytyä jo opiskelujen aikana ja stressaamisen sijaan voi alkaa tekemään rahaa.

Mikäli mielesi halajaa kesken opintojen ulkomaille, on sekin Kuopion alueen oppilaitoksissa mahdollista. Loistavat yhteydet eri oppilaitoksiin ympäri maailman ovat sitä varten, että pääset toteuttamaan unelmiasi. Jos taas haluat pitää kinttusi visusti Kuopion alueen hedelmällisellä maaperällä on mahdollista, että pääset osallistumaan kansainvälisiin projekteihin omassa oppilaitoksessasi muualta tulevien vaihto-oppilaiden kanssa.

Yksi syy

Kuvittele tällä kertaa itsesi ikiomaan opiskelijakämppääsi. Aurinko paistaa sälekaihdinten läpi lattiaan, koulu on ihan tuossa noin lähellä ja läppäri vielä lähempänä, jos tänään ei ole kontaktiopetusta. Kahvi on jo haaleaa, koska huoleton opiskelija-sinä unohtui selaamaan puhelintaan. Opiskelut rullaavat, kesäksi on sovittu oman alan töitä ja viikonloppuna lähdetään Tahkolle rentoutumaan.

Elämä hymyilee kilpaa kanssasi, siinäpä vasta yksi syy.

Ihan oikeiden opiskelijoiden
ihan oikeita tarinoita

Artikkelit

Kolmen tutkinnon lisäksi Kuopiosta tuli koti

Virosta Suomeen työn perässä muuttanut Gerly Matihaldi on opiskellut Kuopion alueella kolmessa eri koulussa. Ammattikoulu-, ammattikorkeakoulu- ja yliopiston maisteritutkinnon lisäksi Matihaldi on rakastunut alueeseen, ja Kuopiosta on tullut hänelle koti.

Artikkelit

Haaveista totta Itä-Suomen yliopistossa

Helsingissä varttunut Nina Vuori opiskelee toista vuotta farmasiaa Itä-Suomen yliopistossa. Unelmien ala toi naisen Kuopioon.

Artikkelit

Meksikosta Savoniaan

Mexico Citystä Kuopioon tullut Paulina Koponen arvostaa ympäröivää luontoa ja kaupungin ilmapiiriä. Hän opiskelee tradenomiksi Savonia-ammattikorkeakoulussa.

Artikkelit

Unelmia ja metallihommia Savon ammattiopistossa

Kuopiolaisen Joni Laittin veri veti isän jalanjäljissä metallialalle. Vuoden opiskelun jälkeen edessä siintelee jo työpaikka korutehdas Saurumilla.