uratarina

Kun oma ala löytyy, maistuu opiskelukin paremmalta

 

  Jesse Kettunen • 27.06.2022

Opiskeluaikana luodut verkostot voivat
avata jopa tulevan työpaikan oven

Kuopiolaisen Tiia Reinikaisen urapolkuun on mahtunut useita mutkia, mutta tie Varkaudesta Kuopioon ja Original Sokos Hotel Puijonsarven vuoropäälliköksi on jälkeenpäin katsottuna ollut yllättävän selkeä. Varkaudesta kotoisin oleva Reinikainen muutti Kuopioon vuonna 2009. Nyt Kuopio tuntuu kodilta ja näinhän se suunnitelmien mukaan pitikin mennä.

– Nykyään koen että kotini on Kuopiossa, enkä halua muuttaa toisaalle. Kuopio tuntui Varkauden jälkeen oikealta kaupungilta ja se on kuitenkin Savossa. Savoniaan päädyin luonnollisesti, kun ymmärsin missä haluan asua tulevaisuudessa, Reinikainen perustelee silloisen opiskelupaikkansa valintaa.

Vielä lukion jälkeen suunta tulevaisuudelle ei ollut täysin selkeä. Ensimmäinen jatko-opiskelupaikka ei tuntunutkaan omalta alalta, joten ensimmäisen lukuvuoden jälkeen Reinikainen palasi takaisin Varkauteen.

– Piti miettiä mikä ala minua oikeasti kiinnostaakaan. Työskentelin välivuoden Varkauden ABC-liikenneasemalla ja koin, että haluan kehittyä ammattilaiseksi hotelli- ja ravintola-alalla, Reinikainen kertoo hetkestä, jolloin oma ala alkoi hahmottumaan.

Kun oma ala löytyi, oli opiskelu mielekästä. Reinikaisen mukaan monipuolinen ja kehittyvä kaupunki on tehnyt aikojen saatossa vaikutuksen. Erityiskiitoksen saavat myös Savonian opinto-ohjaajat.

savonia_nelio2.jpg

Savonia

Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista korkeakouluista.

Lue lisää

– Olin tyytyväinen opetuksen laatuun ja varsinkin opinto-ohjaajat auttoivat läpi opintojen aina tarvittaessa. Olin kesken koulun pitkällä äitiyslomalla ja tiedän, ettei opintojen pariin palaaminen olisi ollut yhtä helppoa ilman hyvää opinto-ohjaajaa. Samalla huomasin, kuinka opetus oli kehittynyt poissa ollessani, Reinikainen muistelee opiskeluaikaansa.

Koko opiskeluajan niputtaminen yhteen lauseeseen on mahdotonta, mutta ensimmäisenä mieleen tulevat opiskelukaverit sekä kaupungin tarjoamat mahdollisuudet opiskelijalle.

– Parasta opiskelussa on tietenkin uudet tuttavuudet, joita opiskelun aikana saa. Myös työharjoittelut ovat antaneet paljon. Kuopiossa parasta on se, kun huomaa kaupungin kehittyvän koko ajan. Saan asua upeassa kaupungissa, joka on sopivan pieni, mutta koko ajan kasvava, Reinikainen fiilistelee nykyistä kotikaupunkiaan.

Nykyään Original Sokos Hotel Puijonsarven vastaanoton vuoropäällikkönä työskentelevä Reinikainen pääsi nopeasti koulutusta vastaavan alan töihin. Jo opiskelujen aikana, ennen nykyistä työtään, Reinikainen työskenteli lähes kahdeksan vuotta vastaanottovirkailijana eri hotellissa.

– Valmistuttuani ei mennyt vuottakaan, kun sain vuoropäällikön paikan. Olen onnellinen, että kävin koulut ja sain tutkinnon. Se vaiva maksoi itsensä heti takaisin. Työn saaminen ei ole ollut mielestäni hankalaa. Olen ollut aktiivinen työnhaussa ja työskennellyt useissa paikoissa ennen nykyistä työtäni. Tänä päivänä en enää kuitenkaan tekisi useaa työtä yhtä aikaa, Reinikainen pohtii työhistoriaansa.

Opintojen aikana luodusta verkostosta oli hyötyä nykyisen työpaikan löytämisessä. Eikä Reinikainen miettinyt pitkään tarttuessaan mahdollisuuteen.

– Koin, että oli aika siirtyä uusiin haasteisiin ja nähdä muitakin hotelleja. Hain paikkaa, kun entinen kollegani vinkkasi siitä minulle. Puikkarissa olen viihtynyt tosi hyvin. En voinut kuvitellakaan, kuinka paljon juuri itselle sopivan paikan löytäminen voi vaikuttaa muuhunkin hyvinvointiin. Töissä vietetään melko suuri osa ajasta ja siksi työn tulee olla itselleni mielekästä. Lisäksi Kuopion kesä on parasta bestiä ja olen iloinen kaikesta palautteesta, jonka kesälomalaiset antavat, Reinikainen iloitsee nykyisen työpaikkansa ilmapiiristä.

Reinikainen on työskennellyt Original Sokos Hotel Puijonsarven vuoropäällikkönä nyt kaksi vuotta ja titteli on tällä hetkellä S-Päällikkövalmennettava. Mahdollisuus kouluttautua ja kehittyä töiden ohessa on hänen mukaansa tärkeää.

– Pääsin mukaan valmennukseen viime vuoden lopussa ja olen todella tykännyt tästä kehityksestä. Työnantaja osoittaa luottamusta ja antaa mahdollisuuden kehittyä, Reinikainen jakaa kiitosta nykyiselle työnantajalleen.

Vappu Jazz & Dinner, Original Sokos Hotel Puijonsarvi

Original Sokos Hotel Puijonsarvi

Original Sokos Hotel Puijonsarvi on Itä-Suomen suurin hotelli.

Lue lisää

Opiskelun tärkeys jo ennen työelämää on Reinikaisen mukaan merkittävä. Se avaa ovia ja antaa työkaluja suunnitella tulevaisuutta. Sitä ei kuitenkaan Reinikaisen mukaan nuorempana osaa välttämättä arvostaa. 

– Opiskelusta on aina hyötyä. Toki työelämä on opettanut vähintään yhtä paljon, mutta koulutus on mahdollistanut pääsyn eteenpäin ja antanut minulle mahdollisuuden vaikuttaa omaan tulevaisuuteen. Aion hakea nykyisen valmennuksen loputtua ylempään ammattikorkeakouluun. Vasta opintojen loputtua tajuaa opiskelun hyödyt ja aikuisempana osaa myös ottaa opinnoista enemmän hyötyä irti, Reinikainen kertoo oivaltaneensa.

Restonomien työllistymistilannetta Reinikainen pitää tällä hetkellä hyvänä. Hänen mukaansa alalla on hyvin suurella todennäköisyydellä töitä tarjolla jokaiselle osaajalle, vaikka ala onkin kärsinyt poikkeusoloista monia muita aloja enemmän.

– Opiskelijat työllistyvät hyvin. Uskon että monessa paikkaa toivotaan enemmänkin hakemuksia. Aktiivisesti vain hakemaan. Kaikkea ei tarvitse osata. Hyvä asenne ja fiilis merkitsevät eniten. Restonomina voi työllistyä monenlaisiin tehtäviin tai työllistää itsensä yrittäjänä. Eniten urakehitykseen vaikuttaa oma halu kehittyä. Kannattaa valita ne työt, joissa eniten kokee oppivansa ja saavansa eväitä tulevaisuuteen. Jokaiseen tilaisuuteen ei tarvitse tarttua, vaan valita itselle oikeat. Restonomin tutkinto voi yllättää sinut ja viedä ihan erilaisiin mahdollisuuksiin kuin ehkä itse ajattelit, Reinikainen kertoo alansa ja ammattinsa mahdollisuuksista.