impro_hero

Kauppakadun Impro – Tapahtuma, joka täytyy kokea

  Jesse Kettunen • 07.10.2022

Kauppakadun Improbatur valloitti jälleen opiskelijoiden sydämet

Kuopiossa järjestettävä Kauppakadun Improbatur eli tuttavallisemmin Kauppakadun Impro järjestettiin ensimmäistä kertaa poikkeusolojen jälkeen. Yli 1000 opiskelijaa vuosittain juhlimaan ja rasteja kiertämään keräävä Kauppakadun Impro on järjestetty jo vuodesta 2006 lähtien.

Perinteitä kunnioittavan poikkitieteellisen tapahtuman järjestelyistä huolehtii Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAVOTTA. Tapahtuman ensitahdit lyödään jo hyvissä ajoin ennen itse tapahtumaa, sillä tapahtuman lipunmyynti on yksi hyvin säilyneistä perinteistä. Noin viikko ennen varsinaista tapahtumaa opiskelijat jonottavat Microkadun kampuksella lippuja yön yli, odottaen aamulla aukeavaa lipunmyyntiä.

Tapahtumassa uudet sekä jatkavat opiskelijat pääsevät tutustumaan toisiinsa sekä Kuopion keskustan ravintolakattaukseen, josta valtaosa sijaitsee Kauppakadulla sekä sen läheisyydessä. Opiskelijat pääsevät kiertämään ravintoloita samalla, kun keräävät leimoja tapahtumapassiin sekä osallistuvat rasteilla tehtäviin tehtäviin, jotka ovat omiaan luomaan leikkimielisyydellään yhteishenkeä. Kävimme katsomassa vieläkö opiskelijat osaavat juhlia, kun pari vuotta on pitänyt jarrutella.

Rasteja joka lähtöön, soolona ja joukkueena

Yöhön asti kestävä tapahtuma starttaa jo päivällä Ale Pubista, josta joukkueet ja soolosuorittajat pääsevät hakemaan tapahtumapassinsa ja ohjeistuksen tapahtumaan. Opiskelijoita saapuu paikalle tasaisena virtana ja tunnelma on hieman tunnusteleva. Muun muassa Karhukopla, Sawon raittiusseura ja joukkueellinen lehmiä hakevat passinsa ja lähtevät kiireellä suorittamaan rasteja.

Rasteja on tänä vuonna yhteensä 18 kappaletta, joista kaikki sijaitsevat Kauppakadun välittömässä läheisyydessä. Näiden rastien lisäksi iltabileet järjestetään Albatrossissa. Soolokisan rasti sijaitsee Bar Nousussa, jossa vaaditaan erityisesti heittäytymiskykyä, sekä mahdollista taitoa tai sitten luovuutta. Kyseessä on trendikäs twerkkaus, jossa pakaroiden päälle laitetaan laskuri, joka laskee kuinka monesti ja nopeasti booty pomppii määrätyssä ajassa.

Koska päivä on vasta nuori, osallistujia ei ole vielä jonoksi asti. Pian kuitenkin löytyy yksi rohkea sooloilija, joka aikoo laittaa laskimet sekaisin. Suoritus, josta intohimoa ja päättäväisyyttä ei puutu, kerää vilpittömät suosionosoitukset ja selkääntaputtelut opiskelukavereilta. “Vähän kuin Tinze, mutta ei yhtään.” kuvailee suoritusta yksi kavereista ja saa kaikki, myös suorittajan, nauramaan.

Joukkuekilpailun rasteilla sen sijaan päästään haastamaan itseään hyvin laajalla skaalalla. Esimerkiksi Hospoda Kozassa kisaillaan kilpailussa, jossa koko joukkueen pitää pujottautua narun läpi mahdollisimman monta kertaa tietyssä ajassa, Laskussa pelataan sen sijaan Yatzya ja Apteekkarissa päästään testaamaan heittotarkkuutta beer pongin parissa.

Siirtymät ravintolasta toiseen sujuvat kätevästi kävellen. Vastaan kävelee Peaky Blinderseja, Kari Grandeja, Gasellit ja tietenkin Uuno Turhapuro, veljensä sekä Härskin ja Sörselssönin kanssa. Kaupunki on ikään kuin täynnä minifestareita. Erään joukkueen matkakajarista kuuluu Alphavillen Forever young, joka on kuin “hyväksytty” -leima opiskelijatapahtumalle.

Ruokaa, juomaa ja hyvää seuraa

Vaikka opiskelijatapahtumat mielletään normaalisti alkoholikeskeisiksi tapahtumiksi on tarjolla myös ruokaa. “Hei tää soossi on oikeesti sairaan hyvää!” huudahtaa eräskin opiskelija Pancho Villan terassilla, eikä kyse ole tujusta drinkistä. Ruuan ja juoman lisäksi tapahtumissa pääsee verkostoitumaan. Ne ovat erinomainen tilaisuus tutustua ihmisiin ja varsinkin syksyllä pääsee kertaamaan miten opiskelukavereiden kesä on mennyt.

Tapahtuman ravintoloissa hinnat on ruuvattu opiskelijaystävällisemmiksi, jotta opiskelijatapahtumasta nauttiminen olisi mahdollisimman lompakkoystävällistä. Ravintoloille tapahtuma on erinomainen tilaisuus tutustuttaa uusia ihmisiä heidän palveluihinsa. Opiskelijalle kynnys tutustumiseen on pienempi, kun sen saa tehdä yhdessä kavereiden kanssa ja rauhassa päiväsaikaan.

Jututtaessani opiskelijoita lähes jokainen heistä kertoo kuinka virkistävää on, että opiskelijatapahtumat ovat palanneet osaksi opiskelijan arkea. Ne jotka eivät ole sitä mieltä ovat vasta aloittaneet korkeakoulutaipaleensa, eivätkä ole joutuneet korkeakouluaikanaan kärsimään poikkeusoloista.

Etenkin poikkitieteellisyys, eli poikkarit, kerää kiitosta, koska isot tapahtumat tuntuvat olevan opiskelijoiden mieleen. Poikkarit tarkoittaa sitä, että kaikki korkeakouluopiskelijat ovat tervetulleita, olivatpa he ammattikorkeakoulusta tai yliopistosta eikä opiskelulinjallakaan ole mitään väliä.

Iltabileet kruunaavat tapahtuman

Kauppakadun Impron päättää Albatrossin iltabileet, jossa kuullaan livemusiikkia ja jaetaan soolo- ja joukkuekisan voittajille palkinnot. Kauppakadun Improssa palkinnot ovat aina laadukkaat. Tänä vuonna voittajat palkittiin muun muassa läppäreillä, älykelloilla, langattomilla nappikuulokkeilla sekä erilaisilla yhteistyökumppaneiden lahjakorteilla.

Albatrossi täynnä opiskelijaelämää, eikä kenelläkään tunnu olevan huolta huomisesta. Kauppakadun Impro todella on olennainen osa Kuopion alueen opiskelijaelämää. “Impro täytyy jokaisen opiskelijan kokea.” tiivistää keltaisia haalareita ylpeydellä kantava opiskelija jokaisen paikalla olevan tunnelman.

Kuvat: Sakari Levävaara
Video: Riku Jokinen