Ladataan Tapahtumat
  • Tämä tapahtuma on mennyt.
Peruutettu
Tapahtuma on peruuntunut sairastumisen vuoksi.

Suomalaisia urkureita ja urkuteoksia 1800-luvulla

28.11.2023 klo 19:00 - 20:30

Suomen tunnetuimpiin urkutaiteilijoihin kuuluva Ville Urponen kertoo esitelmässään suomalaisista 1800-luvun urkumusiikin ja urkutaiteen tekijöistä.

Oskar Merikannon, ”Suomen kotien säveltäjän” tietävät monet, mutta hänen laulumusiikkinsa varjoon on jäänyt se, että hän oli myös taitava urkuri, joka sävelsi ensimmäiset suomalaiset konserttimusiikiksi luettavat urkuteokset. Keitä muita urkumusiikin säveltäjiä oli Suomessa Merikannon lisäksi ja oliko Merikanto ainoa konsertoiva urkuri Suomessa tuohon aikaan?

Ville Urponen opiskeli Sibelius-Akatemian solistisella osastolla urkujen- ja pianonsoittoa sekä täydensi urkujensoiton opintojaan Amsterdamissa. Urponen valmistui musiikin tohtoriksi 2009.

Ville Urponen on esiintynyt ympäri maailman ja soittanut lukuisilla merkittävillä musiikkifestivaaleilla. Kesällä 2020 hän soitti Leipzigin Tuomaskirkon ”Bach-urkujen” 20-vuotisjuhlakonserttisarjan avajaiskonsertit.

Urponen on levyttänyt ja tutkinut laajalti suomalaista romantiikan ajan urkumusiikkia ja aiheeseen liittyviä artikkeleita on julkaistu alan lehdissä niin kotimaassa, kuin ulkomailakin. Vuonna 2010 julkaistiin hänen kirjansa ”Intomielisen nuoruuden vääjäämätöntä voimaa. Suomalainen urkumusiikki toiseen maailmansotaan asti”. Urponen on vieraillut useissa Yleisradion puheohjelmissa sekä toimittanut YLE:lle kolmiosaisen ohjelmasarjan ”Sinivalkoista urkumusiikkia”.

Ville Urponen toimii urkumusiikin lehtorina Sibelius-Akatemiassa ja on Turun Urkujuhlien taiteellinen johtaja. Urponen on Helsingin Musiikkitalon suuren salin tulevien urkujen suunnittelutyöryhmän jäsen. Urposelle myönnettiin Pohjoismaiden vanhimman urkutaiteen seuran, Organum-seuran kiertopalkinto vuonna 2015 hänen näkyvästä ja pitkäaikaisesta työstään urkutaiteen hyväksi.

Tapahtumakalenteriin

Tapahtumapaikka

Kuopion kaupungintalon juhlasali
Tulliportinkatu 31
Kuopio, 70110 Suomi
+ Google Map
Suunnittele matkasi Icon pinboardReissuvihko Icon pinboard